Amazon, AB'nin adaletsiz vergi anlaşmalarına yönelik incelemesinde hedef alınan en son ABD teknoloji şirketi oldu.

Davaya yakın kaynaklar, para cezasının beklenenden çok daha düşük olduğunu ve Apple'ın geçen yıl İrlanda'ya ödemek zorunda bırakıldığı 13 milyar euroluk cezanın ancak küçük bir parçası olduğunu söylediler.

[old_news_related_template title="Amazon'u 1.2 milyar dolar dolandırdılar!" desc="Amazon, ABD'li bir çift tarafından dolandırıldı. Çevrimiçi alışveriş devi Amazon'un bozuk ürün politikasından yararlana çift 1.2 milyar dolar değerinde ürün çaldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/amazon212.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/amazonu-1-2-milyar-dolar-dolandirdilar-2035798/"]

Başka Amerikan teknoloji şirketlerini de yakın izlemeye almış olan Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, çokuluslu şirketlerin vergi konusundaki yaklaşımlarına çok ciddi bakıyor.

Vestager, "Lüksemburg Amazon'a yasal olmayan vergi menfaatleri sağladı. Bunun sonucunda Amazon'un gelirinin hemen hemen dörtte üçü vergilendirilemedi" dedi.

[old_news_related_template title="Amazon resmen Türkiye'de" desc="Dünyca ünlü e-ticaret sitesi Amazon Türkiye'de resmen şirket kurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/amamamaamam.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/amazon-resmen-turkiyede-1993122/"]

Amazon şirketi ise yaptığı yazılı açıklamada, "Amazon'un Lüksemburg'da özel bir muamele gördüğünü düşünmüyoruz. Biz vergilerimizi hem Lüksemburg yasaları hem de uluslararası vergi yasalarına uygun olarak ödedik" dedi.

Yabancı şirketlerin aleyhinde bir yaklaşıma sahip olmadığını belirten Vestager, "Burada konu Avrupa'daki rekabettir; bunun için (şirketlerin) bayrağı ve sahiplerinin kim olduğu hiç fark etmez" dedi. Ödenecek miktar, konuya yakın kaynakların geçen yıl Reuters'e verdiği bilgiye göre, Vestager'in düşündüğü 400 milyon euronun altında.

[old_news_related_template title="Amazon Whole Foods'u satın aldı" desc="Amazon ABD'nin ünlü süpermarket zinciri Whole Foods'u 13 milyar dolara satın aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/unnamed-file-660x440.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/amazon-whole-foodsu-satin-aldi-1898468/"]

Avrupa Komisyonu, Lüksemburg'un Amazon'un kârının büyük bölümünü vergisiz olarak bir holding şirketine aktarmasına göz yumduğuna, bu şirketin de bazı fikri mülkiyet haklarına sahip olduğu gerekçesiyle vergi ödemekten kaçındığına karar verdi.

Komisyon, "Araştırmalarımız vergi yasalarının izin verdiği telif ödemelerinin şişirilmiş olduğunu ve ekonomik gerçekliği yansıtmadığını gösterdi" dedi.

Çokuluslu şirketlere Avrupa'da bir merkez sunarak gelirini büyük ölçüde artıran Lüksemburg ise bu sonuca itiraz edeceğini ve önündeki yasal seçenekleri incelediğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 2013 yılından önce yaklaşık 20 yıl boyunca Lüksemburg'un başbakanı olarak, şimdi teker teker ortaya çıkan vergi yasalarının pek çoğundan sorumlu görülüyor.

Lüksemburg da, yiyecek zinciri McDonald's ve Fransız enerji şirketi Engie ile ilgili vergi anlaşmaları nedeniyle Avrupa Komisyonu'nun incelemesi altında.

Daha önce bütün satışlarını merkez olarak kullandığı Lüksemburg'dan yönlendiren Amazon, Avrupa'daki vergi yöntemlerini 2015 yılında yeniden düzenleyerek İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya'da satış yaparak vergi ödeyebileceği bir sistem benimsedi.

REUTERS