Doğal afet, salgın hastalık, can ve mal kaybı tehlikesi gibi beklenmeyen durumlarda uygulanması gereken davet usulü pazarlık ihaleleri artık belediyeler tarafından neredeyse bütün mal ve hizmet alımlarında uygulanmaya başladı. Gereken koşulları taşımadığı halde belediyelerin Kamu İhale Kanunu’nun 21-b maddesini işleterek açtığı ihaleler; ilana çıkılmadan sadece davet edilen firmaların katılabilmesi nedeniyle hem rekabeti hem de kamu kaynaklarının etkin kullanılmasını engelliyor. Mevzuata aykırı bu ihale usulünün son örneklerinde  biri de Kırşehir’de yaşandı. Mevzuata göre açık ihale usulü ile duyuru yapılarak gerçekleştirilmesi gereken “Şehrin muhtelif caddelerine sert zemin ile peyzaj ve çevre düzenlemeleri” işi için 21-b maddesine göre pazarlık usulü ile ihaleye çıkıldı.

İHALE MAYIS'TA YAPILDI


İhaleye konu olan projeye göre Mehmet Ali Yapıcı Bulvarı, Türk Büyükleri Parkı, Aşıkpaşa Bulvarı, Terme Caddesi, Dr. Mehmet Ali Altın Bulvarı ve Atatürk caddelerinde sert zemin ile peyzaj ve çevre düzenlemesi yapılacak. Medrese Mahallesi Cacabey Astronomi Parkı yapımı, Terme Caddesi Çarşı Camii çevre düzenlemesi, yeraltı tuvalet ve şadırvan inşaatı gerçekleştirilecek.

Kırşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, hazırlık çalışmaları sırasında belirtilen güzergahların trafiğe kapatılmasının yayalar ve araçlar için can ve mal güvenliği riski yarattığını belirterek proje için 21-b’ye göre acilen ihaleye çıkılmasını uygun buldu. Mayıs ayında açılan ihalede en düşük teklifi veren Özbek İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile haziran ayında 24 milyon 300 bin lira bedel ile sözleşme imzalandı.

AYNI YÖNTEMLE 3 AYLIK ET ALDI


Kırşehir Belediyesi, 13 Temmuz 2017’de de aynı yöntem ile 3 aylık et ve et ürünleri alımı için ihaleye çıktı. 22 Ağustos’ta 229 bin lira teklif veren Metin Demirbilek ile sözleşme imzalandı. Şubat ayında ise “Şehiriçi ulaşım planlama ve trafik mühendisliği iyileştirme çalışması” için 21-b’ye göre ihale açıldı. İhaleyi 253 bin 750 lira teklif veren İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş. (İSBAK) kazandı. Kırşehir Belediyesi’nin mevzuata aykırı ihaleleri ile ilgili Sayıştay da usulsüzlük tespit etti. Sayıştay raporunda Kırşehir Belediyesi’nin 2016 yılında pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda, Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen limitleri 1 milyon 355 bin 550 TL aştığı kaydedildi.