Büyük tartışmalar ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarıyla gölge düşen referandumun sonuçları konuşulmaya devam ediyor. 30 büyükşehrin 17'sinin ağırlıklı olarak 'hayır'ı tercih etmesi vermesi iktidar kanadını düşündürüyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci dün katıldığı Bloomberg canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Zeybekci kendi içlerinde referandum sonuçlarını tartıştıklarını fakat bununla ilgili çok açıklama yapmak istemediğini söyledi.

'AVRUPA'DA DARBE DİYE BİR SÖZ YOK'


Zeybekci Türkiye'nin 15 Temmuz sürecini anlatmakta da sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Ekonomi Bakanı, “"15 Temmuz'dan sonra AB'de birçok ülkeye gittim. Gidip anlatmak lazımdı... Ama Avrupa'da hiçbir ülkenin sözlüğünde darbe diye bir söz yok. Anlaması da son derece zor. Uzaktan baktığınızda algı kötü... Bu durumda doğrudan yabancı sermaye girişinin pozitif olmasını gerektiren hiçbir şey yok... 2017'de ihracat, büyüme, Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle ilgili fırsatlar olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

'İLK FIRSATTA OHAL'DEN KURTULMALIYIZ'


İlk fırsatta OHAL'den kurtulmak gerektiğini ifade eden Ekonomi Bakanı, “Başta FETÖ olmak üzere terör tehdidi ortadan kalkmalı. Türkiye ilk fırsatta OHAL'den kurtulmalı" dedi.

Zeybekci referandum sonucuna ilişkin olarak ise "Edirne-Antalya hattında niye istediğimiz sonucu alamadığımız konusunu iyi çalışmamız lazım." sözlerini kullandı. Zeybekci Denizli'de hayır çıkmasından dolayı da bir burukluk olduğunu ifade etti.

YILDIRIM KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYOR


Başbakan Binali Yıldırım ise yoğun bir evet kampanyasının ardından sonuçları yorumlarken dengeli bir dil kullandı. Evet propagandası sürecinde hayır diyecekleri çok ağır şekilde eleştiren yıldırım sandığa gitme süresi yaklaştıkça, “Evet diyen de hayır diyen de başımın tacıdır” ifadesini kullandı.Yıldırım aynı zamanda referandum sonuçlarından sonra mesajın alındığını belirterek kabine değişikliğinin sinyallerini verdi. Yıldırım, “Zaman zaman kabineye taze kan vermek demokrasinin gerekliliğidir” diye konuştu. Yıldırım kabine değişimini Cumhurbaşkanı ile istişare edeceklerinin sinyalini de veriyor.

'BEKLEDİĞİMİZ KADAR OY ALAMADIK'


16 Nisan akşamı daha oylar sayılırken açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise,"Bazı yerlerde beklediğimiz kadar oy alamadık" açıklamasını yapmıştı.