Yatırım için, düğünler, doğumlar için yapılan merasimlerin kültürümüzde bir parçası haline gelen altının fiyatları birçok vatandaş tarafından merakla araştırılıyor. Alım gücüyle doğru orantılı olarak en çok gram ve çeyrek altın fiyatları vatandaşın ilgisini çekiyor. Bir düşen bir yükselen altın fiyatları bugün ne durumda? Günün çeyrek ve gram altın fiyatlarına dair detaylar şu şekilde;

GÜNÜN ALTIN FİYATLARI

İlgiyle araştırılan 17 Aralık 2017 gününün altın fiyatları şu şekilde; Çeyrek altında günün fiyatları alış 249,43 olarak belirlenirken satış ise 255,67 olarak belirlendi. Gram altın fiyatları ise 155,8720 lira olarak gözüküyor.

altin

DÜĞÜNLERİN, DOĞUMLARIN BİR PARÇASI HALİNE GELEN ÇEYREK ALTIN NEDİR?

Özellikle düğünlerde ve doğumlarda hediye edilerek kültürümüzün bir parçası haline gelen çeyrek altına dair merak edilenler... Türkiye'de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır. Cumhuriyet altınının dörtte biri olan çeyrek altında 1.6065 gram 24 ayar altın bulunmaktadır ki fiyatı bunun üzerinden hesaplanır, ardından işçilik ve kâr payı ile satılır. Bu kısım satın alınan yere göre değişebilir. Meskük (kalın altın) ve ziynet olmak üzere iki çeşidi vardır.

ALTIN NEDEN ÇOK DEĞERLİ BİR MADEN?

Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir. Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.