Amerkanınsesi.com haber sitesinde yer alan habere göre; ABD ve Türkiye’nin karşılıklı vizeleri askıya alma kararı en çok siyasetle hiç ilgisi olmayan iki ülke vatandaşlarını etkiledi.

Yıllardır ABD’yle Türkiye arasında başta eğitim, sanat, kültür ve ticaret olmak üzere kurulan köprüler, iki ülkenin aldığı son kararla büyük zarar gördü.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Erdoğan'dan ABD'yle vize krizine ilk yorum" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna'da... Devlet Başkanı Poroşenko ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan ABD'nin vize karar için 'üzüntü verici' dedi. Erdoğan, 'Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayanarak aynı metni bizim büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/son-dakika-11.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-erdogandan-abdyle-vize-krizine-ilk-yorum-2042677/"]

ABD, almış olduğu son kararda Türk vatandaşlarına vize yasağı getirmedi. Yalnızca Türkiye’deki temsilciliklerinden Türk vatandaşlarına sağladığı göçmen olmayan vize uygulamalarını askıya aldı. ABD bir şekilde Türkiye dışındaki temsilciliklerinde Türklere göçmen olmayan vize verilmesinin yolunu tamamen kapatmadı.

[old_news_related_template title="ABD'den son dakika açıklaması: Vize kararı koordineli şekilde alındı" desc="ABD'den Türkiye ile yaşanan vize krizine ilişkin son dakika açıklaması geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, konsolosluk çalışanın tutuklanmasının hayal kırıklığı yarattığını belirtti ilişkilerin düzelmesinin Türkiye'nin tavrına bağlı olduğu kaydetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/heather-nauert.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-abdden-vize-aciklamasi-2044107/"]

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle aldığı kararda ise ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından alınan kararın neredeyse aynı cümleleri kullanıldı. ABD vatandaşlarının kapıda ve elektronik olarak aldığı vizelerin tamamının askıya alındığı açıklandı.

[old_news_related_template title="ABD'den davet alan Antakya Medeniyetler Korosu da vizeye takıldı" desc="ABD ve Türkiye’nin vize başvurularını karşılıklı askıya almasıyla, gidecekler de gelenler de kapıda kaldı. 3 filmin galasında konser vermek için ABD’den davet alan Antakya Medeniyetler Korosu dahil vize randevusu olduğu için dün ABD Konsolosluğu’na gidenler içeri alınmadı. Antakya Medeniyetler Korosu Dernek Başkanı Özfırat, 'Ekipten 40 kişi vize başvurusunda bulunmuştu. Verilmeyince kadroyu 30'a indirip değiştirmek zorunda kaldık' dedi.Öte yandan, bugün oynanacak Nadejda Orenburg ile Fenerbahçe kadın basketbol takımları arasındaki Euroleague maçı için İstanbul'a gelen konuk ekipten 2 ABD’li basketbolcu da Türkiye’ye giremedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/medeniyetler-korusu-iha-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/abdden-davet-alan-antakya-medeniyetler-korosu-da-vizeye-takildi-2044335/"]

AMERİKALILAR TÜRKİYE'YE GİREMEYECEK


İki ülkenin uyguladığı farklı vize politikaları yüzünden alınan bu kararlar sonrasında Amerikan vatandaşlarının nerdeyse tamamına Türkiye’ye giriş yasağı getirildi.

Bu karar sonrasında Türkiye’ye girişte verilen çoğunlukla tek seferlik ve kısa süreli vizeler nedeniyle Amerikan vatandaşlarının ülkeye yeniden girişi engellenmiş oldu. ABD ise şimdiye kadar Türk vatandaşlarına verdiği yüzbinlerce uzun süreli vizenin iptali yönünde bir karar almayıp daha önce vize almış Türk vatandaşlarının ülkeye girişine herhangi bir kısıtlama getirmedi.

Türkiye’ye gitmek için daha önce uçak bileti ve otel rezervasyonu yaptıran çok sayıda Amerikan vatandaşı, iki ülke arasında yaşanan vize krizinin mağduru oldu. Rezervasyonuyla birlikte vize alan Amerikalı turistlerin durumuyla ilgili belirsizlik halen devam ediyor. Türkiye’den vize kısıtlamalarıyla ilgili ilk yumuşama kararı Amerikalı basketbol oyuncuları için geldi.

Uluslararası basketbol turnuvalarında oynayan Amerikalı basketçiler için Türk Dışişleri Bakanlığı ve Basketbol Federasyonun uzlaşması sonrasında sporculara Türkiye’ye girişi vizesi verileceği açıklandı.

‘KARARIN UZUN SÜRMEYECEĞİ UMUT EDİLİYOR


ABD’de 35 yıldır turizmcilik yapan Prime Tour’un sahibi Selim Kesedar, karar sonrası bir panik yaşansa da Amerikalı turistlerin henüz çok büyük rezervasyon iptallerine gidilmediğini belirtti.

Birçok müşterilerinin vize krizi sonrasında kendilerini aradığını belirten Kesedar, ABD’de yaşayan bazı Türk vatandaşlarının sadece Amerikan pasaportu taşıdıkları için seyahatlerini iptal etmek zorunda kaldıklarını veya Türk pasaportu çıkardıktan sonra ülkelerine yeniden gitmeyi planladıklarını belirtti.

Kesedar, “Panik var ama iki ülke tarafından karşılıklı olarak alınan bu kararın uzun sürmeyeceği konusunda umut var,” dedi.

İki ülkenin karşılıklı almış olduğu karar sonrasında büyük belirsizlikler yaşandığını belirten Kesedar, Türk Havayolları’nın bilet satışlarından ortaya çıkabilecek mağduriyetleri giderdiğini ve bu krizden zarar gören yolcuların parasını iade ettiğini söyledi.

Türk Havayolları daha önce iki ülke arasında seyahat için alınan bilet paralarını iade edeceğini açıklasa da diğer havayollarından bilet mağdurları konusunda henüz her hangi bir açıklama yapılmadı

ABD’DEKİ 500 BİN TÜRK VİZE KRİZİ MAĞDURU


ABD’de yaşayan yaklaşık 500 bin Türk ise vize gerginliğinin en büyük mağdur kitlesi oldu. ABD’de yaşayan Türklerden bir kısmı Amerikan vatandaşı, Yeşil Kart sahibi olarak bir kısmı da çeşitli statülerle belirlenen vizelerle yaşıyor.

Bazı durumlarda ABD ve başka ülkelerde yenilenebilen bu tür vizelerin bir kısmı da sadece Türkiye’de yenilenebiliyor. Birçok Türk, vizelerinin yenilenmesi konusunda büyük endişeler taşıyor.

Amerika’da yaşayan Türkler yakınlarının, gezi, sağlık, hamilelik gibi çok daha önceden ABD’ye yapacağı ziyaretlerini planladıklarını vurgulayıp alınan karar sonrasında büyük şok yaşadıklarını belirtiyorlar. ABD’de yaşayan Türkler arasında yasadışı kalan kişilerin vize krizi sonrasında sınır dışı edilme endişesi taşıdığı ifade ediliyor.

‘TÜRK VATANDAŞLARINA KISITLAMA GELMEDİ'


Amerika’nın Sesi’ ne konuyla ilgili görüşlerini açıklayan New York Barosu Avukatı Arda Beşkardeş, ABD’nin göçmen olmayan vizeleri askıya alma kararının Türk vatandaşlarına getirilen bir kısıtlama olmadığını savundu.

Beşkardeş, “ABD’nin almış olduğu bu karar sadece Türkiye’deki temsilciliklerini kapsıyor. Türk vatandaşlarına getirilmiş bir yasak yok. Türkler vizelerini diğer ülkelere gidip yenileyebilir. ABD’de bir vize statüsü olan Türk vatandaşı Kanada’daki ABD temsilciliklerinden randevu alıp vizesini yeniletebilir” dedi.

Beşkardeş, Türkiye’nin almış olduğu vize kararıyla ilgili de, “Amerikalılar vizeleriyle 90 gün Türkiye’ye kalabiliyorlardı. Bu vizeler engellendi. İş için veya bir kongre için Amerikalılar artık Türkiye’ye gidemeyecek. Amerikalı diplomatların vizeleri beş yıllık onlar bu kısıtlamadan fazla etkilenmeyecek” diye konuştu.

AMERİKA'YA YATIRIM YAPAN İŞADAMLARI ŞOKTA


New York Barosu Göçmenlik avukatlarından Cahit Akbulut, Türk işadamlarının yatırımları için gerekli paraları ABD’ye getirdikleri ancak alınan son karar sonrasında yatırımcı vizelerinin verilmesi için aldıkları randevularının iptal edilmesiyle büyük bir şok yaşadıklarını ifade etti.

Akbulut, iki ülkede yaşayan Amerikalı ve Türk vatandaşlarından, öğrencilerin, sporcuların, akademisyenlerin, işadamlarının, her meslek gurubundan kişilerin ve turizm amaçlı herkesin zarar gördüğünü söyledi. Akbulut, ABD’de yaşayan 500 bin Türk’ün büyük mağduriyet içerisinde olduğunu vize krizi sonrasında derin endişeler duyduklarını ifade etti. Akbulut, en büyük şokuysa E1- E2 gibi çeşitli yatırımcı vizeleriyle Amerika’da yatırım yapan işadamı Türklerin yaşadığını belirtti.