ODTÜ üniversitesinden Prof. Dr. Hami Alpas’ın moderatörlüğünü üstlendiği “Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sanayi” oturumunda Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü ile T.C. Kalkınma Bakanlığı Tarım Daire Başkanı Taylan Kıymaz, Metro Toptancı Market Türkiye Gıda Kategori Müdürü Birol Uluşan ve Sunar Grup Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Serkan Özkanlı söz aldı.

Anadolu Efes Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Gani Küçükkömürcü, “Anadolu Efes’te bizim için vazgeçilmez iki öncelikten biri kalite diğeri ise sürdürülebilirlik” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “2011 yılında “Pozitif Etki Planı” adı altında sürdürülebilirlik planımızı ortaya koyduk. Bu plan çerçevesinde toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik alanlarında çalışmalar hayata geçiriyoruz. Çevresel sürdürülebilirlikte su kullanımı, enerji yönetimi, geri dönüşüm faaliyetleri gibi alanlarda sürdürülebilir gelecek adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz ile Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’ne (DJSI) girmeyi başaran ilk Türk şirketi olduk. 2015 yılının ardından 2016 yılında da, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’nde (BIST) listelenmeye hak kazandık. Ayrıca Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve The CEO Water Mandate gibi iş birliklerine de imza atarak çevresel taahhütlerimizi uluslararası boyuta taşıdık.”

YEREL KALKINMAYI DESTEKLİYORUZ


Konuşmasında; toplamda doğrudan ya da dolaylı olarak, 8 binden fazla çiftçi ailesinin geçimin sağladıklarını ve yerel kalkınmayı desteklediklerini belirten Küçükkömürcü, şöyle devam etti:

“Geliştirdiğimiz maltlık arpa çeşitleri sürdürülebilir tarım projemizin en önemli aşamalarından biri oldu. Anadolu Efes için maltlık arpa ve şerbetçiotu yetiştiren sözleşmeli çiftçi sayısı bugün 3.500 civarında. 30 yılı aşkın süredir Türkiye’deki maltlık arpa üreticisine destek vererek, sektörde her yıl 30 milyon dolarlık iş hacmi yaratıyoruz. Çiftçilere verdiğimiz sertifikalı tohumlar karşılığında ürün alımı yaparak üreticileri, verimlilik yönünden ve mali açıdan güvence altına alıyoruz. Ayrıca verdiğimiz eğitimlerle çiftçilerin ekim, sulama teknikleri, gübre ve ilaç kullanımı gibi konularda bilgilendirilmesini sağlıyoruz. Çiftçimize yaptığımız bu yatırımın bir karşılığı olarak üretim süreçlerimizde verimliliği arttırıyor ve doğal kaynakları daha az tüketiyoruz. Doğrudan üreticiler dışında alım-satım zincirinin her halkasına da değer katıyoruz.”

KALİTE SADECE ÜRETİMLE SINIRLI DEĞİL


Anadolu Efes’in tüm fabrikalarında aynı kalite ve standartta yüksek teknoloji ile üretim yaptıklarını da sözlerine ekleyen Küçükkömürcü, şöyle dedi: “Kaliteye verdiğimiz önemle; en son üretim teknolojisi ve en yeni ekipmanlarla, en yüksek kalite standartlarında, özenle seçilen doğal hammaddelerle üretim yapıyoruz. Ürünlerimizde, Anadolu Efes’e tescilli iki sıralı arpa ve doğal şerbetçiotu kullanıyoruz.  Kullanılan tek bir arpa tanesinin bile kaliteye olan güveni sarsmamasına, kalite zincirini koparmamasına büyük özen gösteriliyor. Bu bilinçle atılan ilk adımdan son adıma kadar, bir damla suyun bile kalitesini sorguluyoruz. Üretim, tamamen doğal ve taze hammaddeler kullanılarak gerçekleştiriliyor.”