Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye'nin denetim sürecine geri alınmasını onayladı. Türkiye denetimden çıkıp tekrar denetime giren ilk ülke oldu.

Kararın siyasi etkileri tartışılmaz ki çok büyük olacak. Fakat piyasa pek tepki vermemiş gözüküyor. Uzmanlara göre Türkiye piyasaları uzun süredir belli bir risk seviyesinde olduğundan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin bu kararı piyasaları etkilemedi.

Kararın ardından dolar kurunun seyri... Kararın ardından dolar kurunun seyri...


Sözcü Gazetesi Yazarı Murat Muratoğlu kararın Türkiye'nin prestijine önemli bir darbe vurduğunu açıkladı. Muratoğlu, “İş dünyası açısından bu karar çok önemli. Adamlar Türkiye'ye yatırım yapacakları zaman uluslararası statüsüne bakıyorlar. Biz edindiğimiz kazanımları geri veriyoruz. Diğer bir yandan piyasa bu karara tepki vermiyor. Çünkü artık Türkiye'nin risk algısı çok güçlü. Bu tip büyük bir siyasal karar bile doları, euroyu etkilemiyor” diye konuştu.

Kararın ardından Borsa İstanbul'un seyri. Kararın ardından Borsa İstanbul'un seyri.


[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="APKM'nin kararı öncesi 3.59'un üzerinde olar dolar karar sonrası 3.5888/3.5904 seviyelerinden işlem görüyor." image="" day="25" month="NİS" hour="15" minute="04" width="" height="">

Analist Gizmen Nalbantlı kararın öngörülebilir olduğunu söyledi. Nalbantlı yaptığı açıklamada, “Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi genel kurulu, Türkiye’yi yeniden siyasi denetime aldı. Daha önceden tahmin edilebilir bir karar olduğundan kur ve borsa üzerinde çok fazla etkili olmadığını görüyoruz. Ancak bundan sonraki süreç Türkiye tarafından yapılacak açıklamalar önemli olacak.

Kurda kısa vadede 3.6150 önemli olacak. Bu seviyenin altında kaldığımız sürece 3.55 görülme ihtimali devam ediyor. 3.6150’nin geçilmesi ise bizi 3.65 seviyesine götürebilir. Borsada ise bir önceki zirve seviyesi olan 93 bin 400 bölgesinin üzerindeki kapanışlar 95 bin 500 seviyelerine kadar yükselişin devamını getirebilir” ifadelerini kullandı.