Sadece şekerleme için 250 milyon TL’lik harcamanın yapıldığı bayram alışverişlerine, esnaf örgütlerinden ve şirketlerden sağlık uyarısı geldi. Bu hafta sonu kutlanacak Ramazan Bayramı öncesinde merdiven altı gıda satışlarının sağlık açısından risk yarattığına işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken , bayram alışverişlerinde fiyatı daha uygun olsun diye içine katkı maddesi konulan ve araba bagajlarında ve hijyenin olmayan yerlerde satılan baklava, şekerleme ve çikolata çeşitlerinden uzak durulmasını istedi.

15 TL’DEN SATILAMAZ

“Vatandaşımız bayramda sağlığından olmamak için bu taklitçilerden ve ürettikleri ürünlerden uzak durmalıdırlar” diye konuşan Palandöken, vatandaşların alışverişlerde fiyata dikkat etmesi gerektiğini belirterek, “Vatandaşımız tanıdığı ve bildiği esnaflardan alışveriş yapmalı. Bayramı mutlu şekilde ailenizle geçirmek varken mide rahatsızlığı ile hastanede geçirmek istemiyorsanız merdiven altı gıda ürünleri almayın. Ceviz ve fındığın kilosu 60 ile 70 TL arasında değişirken 10-15 TL’ye baklava olur mu” diye konuştu.
Bu arada, bayram dönemine 28 çikolata ve 29 şekerleme çeşidi ile hazırlanan Ülker, Ramazan öncesi şekerleme ve çikolata alışverişinde vatandaşlara uyarıda bulundu.

Ülker dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle açıkladı:
“Çikolata ambalajı ürünü tamamen sarmalı, çikolataların görünümü parlak olmalı. Üzerinde beyazlama bulunmamalı. Böyle bir durumda ürün yüksek sıcaklıkta veya soğukta kalmış olabilir. Çikolata ve çikolatalı ürünlerin buzdolabında değil, 18 ila 22 derece arasında saklanması gerekiyor. Şekerlemede ise ambalajın kapalı olmasına ve ürünlerin 30 santigrat derecenin altında, oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklanmasına dikkat edilmeli.”

08seker

Yüzde 46’sı Doğu’da tüketiliyor


Sektörün global ve Türkiye’deki büyüklüğüne bakıldığında dünyanın en çok çikolata tüketen ülkesi kişi başı 8.7 kilogram ile İsviçre. Bu ülkeyi 7 ile 8 kilogram arasındaki tüketimlerle yine Avrupa ülkeleri izliyor.

Türkiye’de ise kişi başı çikolata tüketimi 3.1 kilogram. Araştırmalara göre Türk halkı, paketli çikolatayı bayram ziyaretlerine götürmeyi, dökme çikolatayı evinde misafirlerine ikram etmeyi tercih ediyor. Dökme çikolata en çok İç Anadolu’da, paketli ikramlık çikolata ise Marmara’da tüketiliyor.
İkramlık şekerlemenin ise yüzde 50’si Ramazan Bayramı döneminde tüketiliyor. Şekerlemenin yüzde 46’sı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tüketilirken bu bölgeleri, sırasıyla İç Anadolu, Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz takip ediyor.