Dünya Gazetesi'nden Muhammed Kafadar'ın haberine göre; Büyük markalar için tavuk yetiştiren üreticilerin yaşadığı sıkıntılar, üretimi durma noktasına getirdi. Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği'nin maliyetleri kurtarmadığı gerekçesiyle üretimi 30 Ağustos'tan itibaren durduracağını duyurması, sektörde yeni bir krize kapı araladı. Maliyetlerin altında üretim yaptıklarından yakınan üreticiler, "İki yıl önceki fiyatlarla yem alamıyoruz, beyaz ette kuş gribi dönemindeki olumsuz şartlar düzeldi, sektör büyüyor ancak bu bize yansımadı" görüşünde... Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği, 18 büyük firmanın kendi aralarında anlaşarak, üreticiye verilecek yetiştirme bedelinin artmaması yönünde hareket ettiğini öne sürüyor.

[old_news_related_template title="Banvit'te üretim krizi" desc="Banvit ile Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği arasında bakım parası görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Birlik 30 Ağustos itibariyle 8 ilde Banvit'in tesislerine hayvan koymama kararı aldı. Banvit tesislerinde üretim hali hazırda devam ediyor. Sorun hafta içinde Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile görüşülecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/12ph12hp21phhp12.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/banvitte-uretim-krizi-1970622/"]

TARAFLAR GÖRÜŞME HALİNDE


4 bin 800 yetiştiriciyi temsil eden Birlik ile sektörün öncü marklarından Banvit, yaşanan krizi aşmak için görüşme halinde. 16 Ağustos'ta bir araya gelen taraflar, cuma günü yeniden buluşacak. Bu toplantıda nihai bir karara varılması bekleniyor. Bu arada sorunun çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'da devreye girdi.

BIÇAK KEMİĞİ DELDİ GEÇTİ


Yaşanan süreçle ilgili değerlendirmede bulunan Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, "Firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Cuma günü bir araya geleceğiz. Taleplerimiz karşılanmazsa Banvit için tavuk yetiştirmeyi durduracağız" dedi. 18 büyük firma içinde tavuk yetiştirmeme yönündeki kararın ilk olarak Banvit için alındığını ancak bununla sınırlı kalınmayacağını ifade eden Koç, "Banvit'le başladı, çünkü onlar diyaloğa daha soğuk ve yüzde 15 daha az kazandırıyorlar" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Banvit resmen satıldı" desc="Banvit dün yapılan genel kurul sonrası resmen Brezilyalı BRF ile Katar Yatırım Otoritesi'ne satıldı. Banvit'in satış tutarının 915 milyon TL olduğu açıklanmıştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/tavuk221.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/banvit-resmen-satildi-1870058/"]

Türkiye'nin beyaz ette dünyanın en büyük 8. üreticisi olduğu bilgisini veren Koç, "Sektörün büyüklüğünü düşününce üretimi durdurmak kolay değil, ama artık bıçak kemiği deldi geçti" ifadelerini kullandı. Türkiye'de günlük 4 milyon 700 bin adet civciv üretildiğini belirten Koç, "Biz almazsak o kadar civcivi koyacakları başka tesis yok" dedi.

30 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanamaması durumunda Banvit ile ilişkilerini askıya alacaklarını söyleyen Koç, üretimi durdurma yönünde karar alırlarsa bunu üye olmayan üreticilerin de izleyeceğine dikkat çekti.

ÜRETİCİLER KİMLİK İSTİYOR


Öte yandan sektörün diğer bir sorununun da yönetmelik eksikliği olduğu belirtiliyor. Türkiye'deki yaklaşık 14 bin tavuk üreticisi işletmenin 'kimliksiz' çalıştığını, bu işletmelerin en küçüğünün 2 milyon liralık yatırımla kurulduğunu ve sektörün 90 bin kadar kişiyi istihdam ettiği belirten Abdullah Koç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan söz konusu işletmeleri tanımlayan bir yönetmelik çıkarmalarını beklediklerini ifade etti.

Eski Bakan Faruk Çelik ile sürecin belli bir noktaya getirildiğini kaydeden Koç, "8 aydır bunun için çalışıyoruz. Bakan değişince süreç doğal olarak aksadı. Şu an kimliği olmayan insan durumundayız" dedi. Kendilerine ilişkin bir tanımlama olmadığı için son olarak Ziraat Bankası'na olan çiftçi borçlarının ertelenmesi kararından yararlanamadıklarını bildiren Koç, "Yönetmeliğimiz olmadığı için sektördeki 18 büyük şirket istediğini yapıyor" şeklinde konuştu. Koç, eski Bakan Faruk Çelik ile durumun ehemmiyetini yeni Bakan Eşref Fakıbaba'ya iletmesi için görüştüklerini, ayrıca bir de üçlü görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini de verdi.