Başbakan Binali Yıldırım İstanbul Sanayi Odası'nın yeni hizmet binasının açılışı ve meclis toplantısına katıldı.

 

Yakında faize karşı harekete geçeceklerini söyleyen Başbakan Yıldırım, "hareketten önce son çağrı" olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Tren kalkıyor. Hareketten önce son çağrıyı yapıyorum. Ya adam gibi bir faiz oranını benimsersiniz, ya da biz bunun da tedbirini alırız. Bunu bankacılarımız tehdit olarak algılamasın. Ellerinden paralarını alacak değiliz. Elimizde araçlarımız var. Nasıl ki tedbirlerimizle sanayicilerimizi rahatlattıysak, bankacılar için de gerekeni yaparız.

"TATLILIKLA OLSUN İSTİYORUZ"

Ellerinden parayı falan alacak değiliz, aracımız olduğunu bilsinler. Bankalara bakıyoruz, faize, enflasyona vesaire, burada işler tersine dönüyor. Bunda bir yanlışlık yok mu? Siz bu işin erbabısınız, burada bir yanlışlık var. Bu doğal bir şey değil, sürdürülebilir de bir şey değil. Bunun çaresi var. Bu işi, biz tek taraflı yapmak istemiyoruz. Bankacılar bizim çaresiz olduğumuzu sanmasın. Bizim de elimizde araçlarımız var. İstiyoruz ki tatlılıkla olsun.

"TURŞUSUNU MU KURACAKSINIZ PARANIN"

Bankalara diyoruz ki 'gelin kardeşim, bak aklınızı başınıza alın, mevduat toplama yarışına girmeyin.' Birbirleriyle yarışıyorlar. 'Ne veriyorsun?', '13', 'Ben 13,2.' Sanki efendim, balık mezbahasında müzayede yapıyor. Olur mu böyle şey? Parayı toplayacaksınız, sonra o parayı kullandıracak kimse bulamazsan ne yapacaksın? Turşusunu mu kuracaksın paranın."

"AKLINIZI BAŞINIZA ALIN"

Başbakan Yıldırım, "Bizde bir söz var. El eli yıkar, el de yüzü yıkar. Şimdi bankaların yüz yıkama zamanı. Bankacılarımızdan gerekeni yapmasını bekliyoruz. Ama çok zamanımız da yok. Hepimiz aynı gemideyiz. Her durumda kar eden bir sektör olu mu kardeşim. Sanayici akıl tesi, alın teri döküyor sonunda bakıyor el elde baş başta. Bankalar her durumda kar ediyor. Bankalara diyoruz ki, aklınızı başınıza alın, mevduat toplama yarışına girmeyin. Sanki balık mezbahasında müzayede. Parayı toplayacaksın ama o parayı kullandıracak kimseyi bulamazsan ne yapacaksın? Türkiye'nin kalkınmasının en büyük nedeni faizdir. Türkiye nasıl kalkınacak? Üreterek, istihdam yaparak. Ürettiğini satarak" ifadesini kullandı.