AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD), BM minibüsleri skandalı patlak verdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na bağlı Müdahale Dairesi Başkanlığı, Birleşmiş Milletler’den (BM) fon alarak 20 adet haberleşme aracı yaptırdı.

Ancak araçların teknik standartlara uygun olmadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine 20 araç, AFAD otoparkında kaderine terk edildi. Araçların 3 yıldır otoparkta bekletildiği ve hizmete sunulmadığı öğrenildi. Araçların garantilerinin de bu süre içinde sona erdirildiği bildirildi.

[old_news_related_template title="101 milyon liralık ‘adrese teslim’ ihaleyi Sayıştay denetçileri buldu" desc="Sayıştay, ASKİ ve Belka’nın iş makinesi alımı için düzenlediği 2 ayrı ihaleyi ‘rekabet ortamı’na uygun bulmadı... “İhaleler aynı firmalara verilmiş” tespiti yaptı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/11/sayistay1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/101-milyon-liralik-adrese-teslim-ihaleyi-sayistay-denetcileri-buldu-1519723/"]

AZAMİ YÜK SINIRINI AŞTI


Altyapı çalışmaları tamamlanmadan alınan araçların, “azami yük ağırlığını geçtikleri” gerekçesiyle trafiğe çıkarılamadıkları belirtildi. Ayrıca, araçların trim stabilite hesaplarının düzgün yapılmadığı ve hafif engebeli arazide bile devrilme riski bulunduğu kaydedildi.

Tartışma yaratan haberleşme araçlarından biri ise, “canlı yayın aracı”na çevrildi. Baştan aşağı dizayn edilen araç için 1.5 milyon lira harcandığı bildirildi. Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, 3 yıldır kaderine terk edildiği belirtilen 20 haberleşme aracıyla ilgili olarak SÖZCÜ’nün sorularını yanıtladı. Özer, “Sistemle uyum sorunu vardı. Hallettik, önümüzdeki günlerde illere göndereceğiz” dedi.

Özer, canlı yayın aracıyla ilgili olarak da, “AFAD, teknolojik olarak yenileniyor. O canlı yayın aracını da, afet bölgelerindeki görüntüleri anında çekip merkeze ve ilgili birimlere yönlendirmek için yaptırdık. Teknolojiye ayak uydurmak zorundayız” diye konuştu.