Alman savunma şirketi Rheinmetall'in CEO'su Armin Papperger, Almanya ve Türkiye arasındaki gerilimin planlanmış savunma projelerini sekteye uğrattığını söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra başlatılan tasfiyeler ve Almanya'nın Türkiye'nin bu darbeye karıştığını söylediği kişileri iade etmeyi reddetmesi üzerine iki NATO müttefiki arasındaki ilişkiler gerildi.

Alman, DPA haber ajansında bugün yer alan söyleşisinde Papperger, Türkiye'deki savaş uçakları için mühimmat üretimi ve Türkiye'nin Leopard tanklarının yenilenmesi de dahil olmak üzere birçok projenin hâlâ iki hükümetin kararını beklediğini söyledi.

TSK envanterinde bulunan Leopard 2A4 tankı. Fotoğraf: Ceyhun Pursak TSK envanterinde bulunan Leopard 2A4 tankı. Fotoğraf: Ceyhun Pursak


Papperger "Türkiye ile ilişkiler düzelmezse, Almanya'dan izin almak zor olacak" dedi.

DPA ayrıca, bozulan ilişkilerin Rheinmetall'ın tahmini 7 milyar euroluk (8.13 milyar dolar) Altay tank projesine katılma ihtimalini de zayıflattığını belirtti.

Daha önce Berlin'de Türkiye'ye savunma malzemeleri satışının yasaklanması için Bundestag (Meclis) önünde protesto gösterisi düzenlenmişti. Fotoğraf: Reuters Daha önce Berlin'de Türkiye'ye savunma malzemeleri satışının yasaklanması için Bundestag (Meclis) önünde protesto gösterisi düzenlenmişti. Fotoğraf: Reuters

BMC İHALEYİ ALIRSA ALMANLAR DA İŞİN İÇİNE GİRECEK Mİ?


DPA'nın haberine göre, Rheinmetall ile Türkiye'de bir ortak girişimin sahibi olan Türk BMC şirketi, planlanan 1,000 savaş tankından 100 ila 200 adetlik ilk dilimini üretmek için teklif verdi.

BMC, ihaleyi kazanırsa, Rheinmetall teorik olarak, yüzde 40 hissesine sahip olduğu ortak girişim RBSS aracılığıyla tankın üretiminde yer alabilir. Ancak bunun için Alman hükümetinin ihracat iznine ihtiyaç duyacak.

Papperger, Rheinmetall'ın Türkiye'de kendi tank fabrikasını kurmayı düşünmediğini söyledi.

tank12

REUTERS-SOZCU.COM.TR