ABD ile Kuzey Kore arasında artan askeri gerilimin ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Guam Adası yakınına füze fırlatma planını ertelemesi dünya piyasalarında yeniden bir ralli havası yarattı. Ancak Borsa İstanbul, küresel piyasalarda güçlenen risk iştahına rağmen iki gündür sert satışlarla karşılaşıyor. BIST 100 endeksinde son iki günde yaşanan 5224 puanlık dalgalanmanın Ankara’da siyasi kulislerin canlanmasından kaynaklandığı belirtiliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında da soruşturma açılabileceği yönündeki haberler özellikle yabancı yatırımcıların tereddüte düşmesinde etkili oldu. Ayrıca, AKP’nin baskın bir erken seçim için hazırlık yaptığı yönündeki haber akışının da yatırımcının algısını bozduğu dile getiriliyor.

basliksiz-2

Borsa İstanbul güne yüzde 0.20’lik yükselişle 107.122 puandan başladıktan sonra kâr satışları ile karşılaştı. Salı günü 110.221 puana kadar yükselen Borsa İstanbul, dün yaşanan sert satışların etkisiyle 104.997 puana kadar geriledi. Bu seviyeden gelen tepki alımları ile BIST 100 endeksi kayıplarının bir kısmını telafi etmeyi başardı. Ancak yaralarını sarması için hâlâ zamana ihtiyacı var.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0.05 kayıpla 106.861 puandan tamamladı.

HENÜZ TREND DEĞİŞMEDİ

ALNUS Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan “Borsa İstanbul’da daha çok hisse bazlı hareketler var. Ama yabancı algısı yavaş yavaş endeksin buralarda yorulma gösterdiğine ikna olmaya başlıyor” dedi. Borsada henüz bir trend değişimi yaşanmadığını dile getiren Taştan, “Küresel bir hareket olmadığı için de borsanın yeniden 107.500 puana doğru hareketi şaşırtmaz. Şimdilik bir şok var. Biraz daha orta vadede üçüncü çeyrek bilançolarının iyi geleceği görüşündeyiz. Bu nedenle 100 bin puanın üzerindeki macera henüz tamamlanmadı” dedi.