Maliye Bakanı Ağbal, 2017 Yılı Ocak-Nisan dönemi bütçe gerçekleşmelerini değerlendirdi. Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, “Nisan ayında bütçe 3 milyar TL, Ocak-Nisan döneminde ise 17,9 milyar TL açık vermiştir. Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığı 11,9 milyar TL seviyesindedir. Ocak-Nisan döneminde toplam bütçe harcamaları 215,7 milyar TL, faiz hariç giderler ise 193,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının etkisiyle bütçe açığının yılın ilk dört ayında geçen yıla göre daha yüksek olduğunu bildiren Ağbal, şunları kaydetti: “Ekonomide ortaya çıkan canlanma ve geçici uygulamaların sonra ermesi ile birlikte bütçe açığındaki artış trendi daha ılımlı bir seviyeye doğru gelişme gösterecektir. Diğer taraftan Nisan ayında vergi gelirleri yüzde 14,3 artış göstermiştir. Bu oran, vergi gelirlerinde 2017 yılının tamamı için öngördüğümüz yüzde 11,4’lük artış oranının üzerindedir. Vergi türleri itibarıyla artış oranlarına bakıldığında, bu artışlar üretim, tüketim ve ekonomik aktivitelerde canlanmayı işaret etmektedir.”

Önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmada devam edecek olumlu gelişmelerle birlikte, vergi gelirlerindeki artış trendinin süreceğini ifade eden Bakan Ağbal, “2017 yılı bütçesinde bir taraftan ekonomik büyümeyi destekleyen politikalar sürdürülürken diğer taraftan bütçe açığının sürüdürülebilir seviyelerde kalması noktasında gerekli kararlılık devam edecektir” açıklamasında bulundu.

İHA