Çalışmayan anneler ve ev hanımlarına emeklilik yolunu açacak düzenleme için gözler yargıya çevrildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Erhan Nacar konuyla ilgili bir dava açtıklarını ve kazandıklarını söyleyerek, “Yargıtay tarafından karar onaylanırsa ikametgah sürelerine göre borçlanma yapabilecekler” dedi. İHA’ya konuşan Erhan Nacar, süreci şu şekilde aktardı: “Çifte standart var. Avrupa’da, Türkiye’den gitmiş Avrupa’da ev hanımı olan orada yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız SGK 3201 sayılı kanununa göre orada kaldığı süreleri borçlanarak emekli oluyor. Ama bugün bu uygulama Türkiye’deki annelere uygulanmıyor. Bu çifte standartla ilgili bir dava açtık ve kazandık. Dosya Yargıtay’a gitti, eğer lehimize karar verilirse Türkiye’deki anneler ve ev hanımları çalışmadan kaldığı ikametgah sürelerine göre borçlanma yapabilecekler.”

MAHKUMLARA EMEKLİLİK

Cezaevindeki mahkumların da isteğe bağlı olarak emekli olabileceğini belirten Nacar, “Biz bugüne kadar engellileri, çalışanları, ev hanımlarını konuşuyoruz ama bizim tutuklu ve hükümlü olan cezaevinde yatan vatandaşlarımız da var. Onlar da isterlerse cezaevlerinden isteğe bağlı ödeyebilirler ve Türkiye’deki sosyal haklardan yararlanabilirler” ifadelerini kullandı. Emeklilik sürelerini dolduran çalışanların acil olarak emekliye ayrılması gerektiğinin altını çizen Nacar, böylece emekli maaşında yaşanacak kaybın önüne geçileceğini belirtti. Nacar “Bin 600- bin 700 lira alacağı yere 2 sene sonra bin 300 lira alabilir” dedi. 2017 yılında sigorta numarası bulunmayanların numarayı edinmeleri gerektiğini vurgulayan Nacar, “Sosyal güvenlik numarasını ne kadar önce alırsanız, o kadar erken emekli olursunuz” dedi.

MECLİS'İN GÜNDEMİ YOĞUN

Eylül ayından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündemine sosyal güvenlikle ilgili önemli düzenlemelerin gelmesinin beklendiğini belirten Erhan Nacar, “Yaşa takılan, annelerin doğum öncesi sigortaları, staj süresi, gazetecilerin yıpranma payı ile igili sorunlar Meclis’e gelecek. O yüzden vatandaşların medyayı iyi takip etmesi gerekiyor” dedi.