Taşeron işçiler hükümetten umut verici kadro açıklamaları bekliyor. 2 milyondan fazla taşeron işçi her gün kadro için son dakika açıklaması bekliyor. Dün Beştepe düzenlenen töreninden ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çök önemli taşeron açıklaması geldi. Ardından Twitter üzerinden Çalışma Bakanı Sarıeroğlu da açıklama yaptı. Peki taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak? İşte taşeronda son durum.... Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Beştepe'de düzenlenen toplu açılış töreninde bir vatandaşın “Taşeron ne olacak Sayın Cumhurbaşkanım” diye bağırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işte taşeron olmaz. Ama taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor” diye cevap verdi. Başbakan Binali Yıldırım ise, “Taşeron ile çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile hallediyoruz. 1 hafta içinde inşallah Meclise gönderiyoruz” dedi. İşte taşeronda son durum ve tüm açıklamalar...



Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığının yoğun bir çalışma yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birlikte işi tatlıya bağladılar inşallah. Bu hafta içinde Meclise gitmesiyle bütçe müzakerelerinin de arkasından inşallah neticeye bağlanacaktır” açıklamasında bulundu.

ÇALIŞMA BAKANI: TAŞERONA KADRO KONUSUNU MECLİSE TAŞIYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Twıtter hesabından,  "Taşeron olarak çalışan emekçi kardeşlerimizle ilgili çalışmamız Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Başbakanımızın koordinasyonunda son aşamaya geldi. İnşallah bir hafta içerisinde TBMM´ye göndereceğiz" dedi.

[old_news_related_template title="Hükümetten açıklama: Taşeron işçilere kadroda yeni formül! Aralık sonuna dikkat!" desc="Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili hükümetten açıklama var! Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, taşeron işçilerin kadro sorunu için Aralık ayının sonunu tarih verdi. İşte taşeron işçilerle ilgili son gelişmeler ve hükümetten konu ile ilgili yapılan açıklamalar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/taseron-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/hukumetten-aciklama-taseron-iscilere-kadroda-yeni-formul-aralik-sonuna-dikkat-2109924/"]

Kamuda çalışan taşeron işçiye kadro sözü veren hükümet süreci uzatmak istiyor. Hükümet, taşeronun kadroya alınma sürecini 2019 seçimlerine sarkıtmayı planlıyor. Edinilen bilgilere göre içinde bakanlıklar ve genel müdürlüklerin bulunduğu genel bütçeye dahil idarelerde çalışan taşeron işçilerin tamamı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesi kapsamına alınacak. Ancak, sayıları 420 bin civarında olduğu belirtilen bu işçilerin hiçbirine 4/a yani ‘devlet memuru' kadrosu verilmeyecek. İşte taşeronda son durum…İşte taşeron işçiler konusunda hükümetten gelen son açıklamalar ve merak ettikleriniz…

İŞTE YENİ FORMÜL

Maliye ve Çalışma bakanlıklarının en son üzerinde büyük ölçüde mutabık kaldığı ifade edilen yeni formül, taşeron işçilerin yaklaşık yarı yarıya ayrılarak iki farklı yöntem izlenmesine dayanıyor. Buna göre, içinde bakanlıklar ve genel müdürlüklerin bulunduğu genel bütçeye dahil idarelerde çalışan taşeron işçilerin tamamı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesi kapsamına alınacak. Ancak, sayıları 420 bin civarında olduğu belirtilen bu işçilerin hiçbirine 4/a yani ‘devlet memuru’ kadrosu verilmeyecek. Bunun yerine bu işçiler ya 4/b yani sözleşmeli personel ya da 4/c yani geçici personel statüsüne alınacak. Böylece genel bütçeli idarelerde taşeron işçi çalıştırılmasına tamamen son verilecek. Bu formüle göre, bakanlıklar dışında kalan KİT’ler ile belediyelerde çalışan taşeron işçiler ise şimdilik Devlet Memurları Kanunu’nun dışında tutulacak. Sayıları 340 bin civarında olduğu ifade edilen bu işçiler taşeronlara bağlı olarak çalışmaya devam edecek. Bu yöntemde sözleşmeli ya da geçici personel yapılan taşeron işçiler memur sendikalarının alanına girerken, KİT ve belediyelerde çalışan taşeron işçiler işçi sendikalarında kalacak. Hükümet bu formülle işçi ve memur sendikaları arasında bir denge de kurmayı planlıyor.

BOZDAĞ:  KONU BÜTÇEDEN SONRA MECLİSTE

Bir basın mensubunun 27 Kasım tarihindeki sorusuna yanıt olarak taşeron konusunun sona geldiğine dikkati çeken Bozdağ, “İnşallah bu aralık ayı sonu, ocak ayı içerisinde taşeron meselesini yasa çıkarmak suretiyle onların hukukunu koruyan bir biçimde çözeceğiz. Şu anda çerçeve konusunda Sn. Başbakanımız başkanlığında yapılan toplantılar oldu. İlgili Bakanların çalışmaları oldu. Bazı eksiklikler konusunda Başbakanımızın uyarıları oldu. Lokal olarak bazı konularda bazı çalışmalar yapılıyor. O nedenle o çalışmalar bittikten sonra Bakanlar Kuruluna gelecek, görüşülecek. Sonra Meclise sevk edilecek. Zaten bütçe var Aralık ayında. Büyük ihtimal bütçeden sonra bu konu Meclisin gündemine gelecek. Şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.


taşeron sözcü ile ilgili görsel sonucu


HAK-İŞ BAŞKANI: TAŞERON DEVREDEN ÇIKARILSIN

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan 25 Kasım tarihinde ajanslara düşen açıklamasında, taşeron sisteminin devreden çıkarılmasını ve tüm taşeron çalışanların kamuda işçi statüsünde istihdam edilmesini istediklerini söyledi.

Ardından ilk kez taşeron işçilerin toplu sözleşme yapabilmelerinin önünün açıldığını dile getiren Arslan, kıdem tazminatı başta olmak üzere birçok hakkın güvence altına alındığını, tüm bunların da taşeron işçiler için tarihi birer adım niteliği taşıdığını kaydetti.

[old_news_related_template title="Taşeronda son gelişmeler ne? Taşeronda 3 yıl formülü mü denenecek?" desc="Taşeron işçilerin büyük merakla beklediği kadro haberine dair ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Kamuda çalışan taşeron işçilerin statüsünü değiştirmek için torba yasa tasarısı hazırlanıyor. Tasarıda 1 yıllık sözleşmenin 3 yıla çıkarılmasıyla ilgili hükümler var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/taseron-yasa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/taseronda-son-gelismeler-ne-taseronda-3-yil-formulu-mu-denenecek-2101233/"]

Daha sonraki süreçte ise taşeron işçilere kadro verilmesini istediklerini ancak bu sürecin istedikleri şekilde ilerlemediğini ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla taşeron sorununun çözümü için hükümet yeniden çalışma başlattı. Bu çalışmalar devam ediyor ve bu çalışmaların içinde şu an biz yokuz. HAK-İŞ’in nasıl çözüm beklediğine dair öneri istenmedi. Hükümet kendi çalışmasını yapıyor. Biz bu çalışmalara desteklemek ve katkı sağlamak istiyoruz. Beraber çalışalım istedik, hükümet isterse oturur gereken desteği sağlarız. Ama hükümet kendisi bu çalışmayı yapmak istiyorsa, bizim bazı taleplerimiz var. Taşeron sistemi artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Taşeron sistemi kamuya büyük maliyet getirmekte, işletmelerimize büyük sıkıntılar getirmekte, çalışanları mağdur etmekte. O nedenle biz taşeron sisteminin devreden çıkarılmasını, tüm taşeron çalışanların kamuda işçi statüsünde istihdam edilmesini istiyoruz. Bunun yapılması durumunda hükümetin çalışmalarına destek oluruz.”

“Taşeron şirketlerde 330 bin üyemiz var”

Sorunun çözümü için her zaman destek vermeye hazır olduklarına işaret eden Arslan, arzu etmedikleri bir durum oluşması halinde de karşı çıkacaklarını kaydetti.

Sendika olarak taleplerinin gayet açık olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

“Biz on yıllardır bu işçileri örgütledik, sendikaları örgütledik. Bunlar bizimle beraber mücadeleye başladı. Taşeron şirketlerde 330 bin üyemiz var. Bu arkadaşlarımızın sendikalardan koparılmasını istemiyoruz. Sendikal mücadeleye işçi sendikalarında devam etmelerini, toplu sözleşme, kıdem tazminatı, ikramiye gibi hakları başta olmak üzere haklarının saklı kalmasını istiyoruz. Çabamız bu. Bunu yaparken de hükümetimizle diyalog içindeyiz. HAK-İŞ olarak tecrübemiz var, sorunun böyle çözülebileceğine inanıyoruz. Taşeron meselesini biliyoruz, bu kesimin örgütlü olduğu büyük bir kesimiz. O zaman bizim istediğimiz çözümü hep birlikte gerçekleştirmeliyiz.”

Arslan, bu yöndeki taleplerinin tamamını hükümet yetkililerine bildirdiklerini, sorunun köklü şekilde çözüleceğine inandıklarını ifade etti.

“Umarım çözüm bizim önerdiğimiz gibi olur”

Arslan, hükümetin sorunun çözümüne ilişkin çabalarını desteklediklerini belirterek, “Hükümet programında olmamasına rağmen konunun yeniden gündeme getirilmesi ve hemen yıl başında nihayete erdirilmesine yönelik çalışmaları takdir ediyoruz. Umarım çözüm de bizim önerdiğimiz gibi bir çözüm olur. Onun için elimizden geldiği kadar katkı ve destek vermeye çalışacağız.” diye konuştu.