Dünya genelinde gelişmiş ve gelişen piyasa ekonomilerinin ana gündemini robot teknolojisi, nesnelerin interneti, Endüstri 4.0 gibi atılımlarla nasıl bir dönüşüm sağlanacağı oluştururken, Türk ekonomisi dijital rekabette ileriye değil geriye gitti. Dünyanın en saygın işletme okullarından, İsviçre’nin Lozan kentinde kurulu International Institute for Management Development (IMD) bünyesindeki Dünya Rekabet Gücü Merkezi tarafından hazırlanan Dijital Rekabet Gücü Sıralaması’nda Türkiye, 100 üzerinden 52.8 puan alarak 63 ülke arasında 52’nci sıraya yerleşti. Sıralamada 2013 yılında 48’inci olan Türk ekonomisi, 2014 ve 2015’te 52’nci sıraya düştükten sonra geçen yıl 50’nci sıraya çıkmıştı.

PATENTTE 58’İNCİYİZ

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’dan kişi başına düşen payın 20 bin dolardan az olduğu 32 ülke arasında Türkiye; Yunanistan ve Hindistan’dan sonra, Romanya ve Brezilya’nın hemen üzerinde 22’nci sırada yer buldu. Nüfusu 20 milyondan fazla 29 ülke içinde ise Türkiye yine 22’nci sırada yer aldı. Sıralama oluşturulurken “Bilgi”, “Teknoloji ortamı” ve “Geleceğe hazır olma” ana başlıkları altındaki 50 ölçütten faydalanıldı. “Bilgi” başlığında geçen yıla göre 2 sıra gerileyerek 60’ıncı olan Türkiye, “Teknoloji ortamı” başlığında da 1 sıra gerileyerek 49’uncu oldu. Türk ekonomisi “Geleceğe hazır olma” başlığında ise 2 sıra yükselerek 40’ıncı sıraya ulaştı. “Bilgi” alanındaki alt başlıklarda Türkiye en yüksek sırayı 8’incilikle Araştırma-Geliştirme (Ar- Ge) yayın sayısı ile alırken, Ar-Ge harcamalarında 42’nci, kadın araştırmacı sayısında 54’üncü, yabancı yüksek vasıflı personel sayısında 57’nci, yüksek teknoloji ürünü patent sayısında 58’inci olabildi.

rrr

Türk ekonomisi, “Teknoloji ortamı” alt başlıklarından bilişim ve medya hisse değerleri alanında 23’üncü olurken, toplam telekomünikasyon yatırımlarında 57’nci, yüksek teknoloji ürünü ihracatında ise ancak 60’ıncı sırada yer buldu. “Geleceğe hazır olma” alt başlıklarından akıllı telefon sahipliğinde 19’uncu olarak birçok ülkeyi geride bırakan Türkiye, şirket çevikliğinde de 17’nci olmayı başardı. Ancak bilgi transferi ve siber-güvenlik alanlarında 53’üncü oldu. Kamu sektörüyle iş modellerinin ve toplumun dönüşümünde dijital teknolojlerin oynadığı rolü ölçmeyi amaçlayan Dijital Rekabet Gücü Sıralaması’nda ilk sırayı yine Singapur alırken ABD, YeniZelanda, ve  Belçika gibi ülkeler, hem genel olarak ekonomik rekabette hem de dijital rekabette üst sıralarda yer aldı. Ekonomik rekabette güçlü olan İrlanda, Lüksemburg, Çin, Tayland ve Endonezya, dijital rekabette daha geride kaldı. İsveç, Finlandiya, İsrail, Estonya, Slovenya ve Hırvatistan gibi ülkeler ise ekonomik rekabette olduğundan daha çok dijital rekabet alanında öne çıktı.

VERİMLİLİK İÇİN YATIRIMLAR ARTIYOR

IMD Dünya Rekabet Gücü Merkezi Direktörü Prof. Arturo Bris ve Baş Ekonomist Dr. Christos Cabolis imzalı raporda, son 10 yılda ekonomilerin  teknoloji yatırımlarını artırdığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “3 boyutlu yazıcılardan robotiğe, nöro-teknolojiden dijital para birimlerine kadar, işletmeler için olduğu kadar ülkeler için de mevcut kabiliyetlerin ve gelecek imkanların alanı genişliyor... Ancak, verimliliği artırmak ve vatandaşlar ile işletmelere sunulan hizmetlerin yelpazesinin ve kalitesinin artırılması için dijital teknolojinin uygulamaya geçirilmesi ve daha fazla araştırılması gerekiyor.”