Çağın yeni vebası olarak adalandırılan ve 10 yılda 500 milyar dolarlık maddi zarara neden olan iklim değişikliği, Türkiye’de su kullanımındaki tercihlerle birlikte tarımı bitirme noktasına getirecek. Türkiye’nin Rusya ve Arnavutluk’tan sonra iklim değişikliğine karşı en kırılgan üçüncü ülke olduğuna dikkat çeken İstanbul Teknik Üniversitesi Meteorloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr Mikdat Kadıoğlu, 2050 itibarıyla Türkiye’nin çölleşeceğine dikkat çekti. Türkiye’nin dış ticarette su açığı verdiğini gelişmiş ülkelerin üretimde katma değerli ürünlere yönelerek suyu korumaya çalıştığını kaydeden Kadıoğlu, “Bol suyumuz varsa pamuk da ekelim ama suyumuz yokken 3 bin ton suyu 10 dolarlık tişörte harcamayalım. Gelişmiş ülkelerde pamuk ve şeker üretilmiyor, daha katma değerli ürünler üretiliyor” diye konuştu.

ekran-alintisi

YURTDIŞINA BEDAVA SU VERİYORUZ

Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu tarafından dün İstanbul’da düzenlenen ‘İklim değişikliği ve tarımda sürdürülebilirlik’ toplantısında konuşan Kadıoğlu, üretim modelinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de kişi başı 216 litre su tüketildiğini ancak üretimi ve tüketimi birlikte esas alan sanal su tüketiminin 5 bin 416 litreye ulaştığını aktaran Kadıoğlu, 1 kilogram sığır eti için 15 bin litre, 1 kilogram pamuk üretimi içinse 11 bin litre su harcandığını belirtti. Kadıoğlu, Türkiye’nin dış ticarette su açığı verdiğini gelişmiş ülkelerin tekstil gibi sektörlerden çıktığını aktararak, “10 dolarlık bir tişört 3 bin ton su ile üretiliyor. Tekstil sektörü ile yurtdışına bedava su veriyoruz. Suyu katma değeri yüksek yerde kullanmamız gerekiyor. Aynı miktarda su kullanımı ile kilogram başına tahıldan 22 cent, peynirden 40 cent, kırmızı etten 6.2 dolar, 3 tane 32 GB çipten ise 312 dolar ihracat geliri elde ediliyor. Biz tekstil ile dışarıya bedava su veriyoruz “ dedi.

10 YILLIK FATURA 500 MİLYAR DOLAR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, iklim değişikliğinin 2003-2013 yılları arasındaki dönemde 2 milyar insanı etkilediğini ve tüm dünyada 500 milyar dolarlık bir zarara neden olduğunu açıkladı. İklim değişikliğinden en çok küçük ve orta ölçekli çiftçi balıkçı gibi üreticilerin etkilendiğini ve kırsalda yaşayan çiftçilerin yüzde 75’inin açlıkla mücadele ettiğini anlatan Selışık, “Dünyada 815 milyon insan aç. Yoksul insanların yüzde 70’inden fazlası tarımdan geçiniyor. 2030 yılında hedef sıfır açlık. Dünyada artan nüfus nedeniyle 2050 yılında üretimi yüzde 60 oranında artırmamız gerekiyor. Elimizdeki kaynaklar ve topraklar sınırlı. Üretimin artırılması çok zor, verimde yüzde 15, balıkçılıkta yüzde 40’lık düşüş bekleniyor” dedi. Selışık, üretilen gıdanın 3’te 1’inin israf olması ile 2.6 milyar dolarlık bir kayıp yaşandığını kaydetti.