Dolar/TL, bugün saat 17:05'te 3.5500/3.5518 seviyesindeydi. Piyasalar bugün Hazine ihaleleri, Erdoğan-Trump görüşmesi ve ABD verilerini izleyecek.

Hazine bugün 15 Mayıs 2019 itfalı altı ayda bir yüzde 5.55 kupon ödemeli iki yıllık sabit kuponlu tahvili ilk kez, 2 Mart 2022 itfalı altı ayda bir yüzde 5.50 kupon ödemeli beş yıllık sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.

Yurtdışında ise saat 1130'da İngiltere TÜFE, saat 1200'de Almanya ZEW endeksi ve euro bölgesi GSYH, saat 1530'da ABD yeni konut inşaatları ve inşaat ruhsatları, saat 1615'te ise ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak.

ANALİSTLER KARAR DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEMİYOR


Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da görüşecek.

Erdoğan Trump ile gerçekleştireceği ilk yüz yüze görüşmeye ABD'nin YPG'ye silah yardımı, Fethullah Gülen'in iadesi ve ABD'de tutuklu işadamı Reza Zarrab'ın durumu gibi kritik dosyalarla ve somut sonuç alma beklentisiyle giderken, analistler Washington'ın bu konuda karar değişikliğine gitmesini beklemiyor.

Trump yönetiminin ziyaretin hemen öncesinde Suriye'de İslam Devleti örgütü ile mücadelede çerçevesinde işbirliği yaptığı Kürt gruplardan YPG'ye Ankara'nın çağrılarına rağmen işbirliğini kesmek bir yana "ağır silahlar verme" kararı Ankara'da tepkiye neden olmuştu.

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler'in notunda dolardaki zayıflığın gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskıyı azaltmasının kurdaki aşağı yönlü hareketlerin derinleşmesinde ana etken olduğu belirtilerek, "Kurda aşağı yönlü potansiyelin devam etmesi halinde 3.54-3.52 destekleri sırasıyla test edilmek istenebilir. Dolardaki Nisan ayı enflasyon verisinde negatif görünüm sonrasında meydana gelen değer kaybının sona ermesi halinde ile ilk direnç olarak 3.5630 seviyesini takip ediyor olacağız" denildi.

İHALE TUTARININ YÜZDE 30'U KADAR TEKLİF GELDİ


Dolar, ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan verilerin Fed'in Haziran ayı ardından beklenen faiz artışlarına ilişkin kuvvetli bir sinyal içermemesinin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde iyimserliğe neden oldu.

Öte yandan Merkez Bankası (TCMB) düzenlediği döviz depo ihalelerine ihale tutarının sekiz katına varan rekor talepler gelmesi ardından Cuma günü bankalara gönderdiği bir yazı ile bugünden itibaren ihalede teklif tutarını toplam ihale tutarının yüzde 30'u ile sınırladı.

Kararın ardından ise Cuma günü 10.26 milyar dolar olan talep tutarı bugün 4.455 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.63, valörde son işlemde yüzde 10.61 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.51 seviyesindeydi.

REUTERS