Kuzey Kore'nin hafta sonundaki kuruluş yıldönümü etkinliklerinde füze fırlatmaması, Irma kasırgasının şiddetinin hafiflemesi gibi unsurlarla dolar haftaya toparlanma eğilimiyle başlarken, piyasalar yurtiçinde GSYH verisini izleyecek. Bugün saat 1000'da açıklanacak olan veride Reuters anketine göre ekonominin ikinci çeyrekte yüzde 5.3 büyümesi bekleniyor.

Öte yandan yarınki Hazine ihaleleri, Perşembe günkü PPK toplantısı ile Cuma günü açıklanacak olan cari açık verisi piyasalarda izlenecek. Bugün ise GSYH'nın dışında saat 1430'da TCMB beklenti anketi, saat 1730'da ise Hazine nakit dengesi açıklanacak.

ING Menkul Araştırma ve Strateji Bölüm Müdürü Pınar Uslu, "Hükümetin destekleyici önlemlerinin ve artan ihracatın etkisiyle ikinci çeyrek büyümesinin güçlü gelmesi bekleniyor. Verinin piyasayı olumlu anlamda şaşırtması durumunda TL varlıklarında değerlenme görmeyi bekleyebiliriz. Böyle bir durumda dolar/TL 3.38'lere hareketlenebilir" dedi. Hazine'nin iç borç çevrim oranının yükselmesiyle ihalelere gelecek talebin de daha yakından izlendiğini söyleyen Uslu, PPK tarafında ise bir değişiklik beklenmediğini ancak değerlendirmelerin takip edileceğini söyledi.

ph21hp12hph1p2

'FAİZ ARTIRIM BEKLENTİSİ AZALABİLİR'


Hazine'nin Eylül ayı toplam iç borç çevrim oranı öngörüsü yaklaşık yüzde 151, piyasadan iç borç çevrim oranı öngörüsü ise yüzde 169 seviyesinde bulunuyor. Yurtdışında ise Perşembe günkü ABD TÜFE verisinin beklenti altında gelmesi halinde zaten zayıf olan Aralık'ta Fed'den faiz artırım beklentisinin daha da törpülenebileceğini söyleyen Uslu, "Cuma günkü perakende satışların, tüketici güveninin iyi olmasından yola çıkarak olumlu geleceği düşünülebilir. Aynı gün açıklanacak olan sanayi üretimi verisi ise Harvey Kasırgası'nın ilk etkilerini yansıtabilir" dedi.

Bir süredir riskten kaçış nedeniyle baskı altında kalan dolar, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un hafta sonunda ülkenin kuruluş yıldönümü etkinliklerinde füze fırlatmak yerine kutlama yapmaya karar vermesinin ardından toparlanırken, yen ve hazine tahvilleri gibi güvenli liman varlıkları değer kaybetti. Öte yandan yatırımcılar Florida'ya ulaşan ve 3 milyon ev ve işletmede elektrik kesintisine yol açan Irma Kasırgası'nın olası ekonomik etkilerine temkinli yaklaşmaya devam ediyorlar.

EUROYA DESTEK VERDİ


Dolar Fed'in bu yıl içinde yeni bir faiz artırımı yapması yönünde azalan beklentiler, Trump yönetimine ilişkin endişeler, Kuzey Kore gerginliği ve kasırgaların ekonomiye olası olumsuz etkilerine yönelik endişelerle geçen hafta küresel olarak zayıf seyrederken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları euroya destek verdi. Draghi, döviz kurunda son dönemdeki oynaklığın belirsizlik kaynağı olduğunu ve izlenmesi gerektiğini söylerken, para politikasında gelecek yıl için gereken ayarlama hakkında sonbaharda karar alacaklarını belirtti.

Öte yandan diğer gelişmekte olan ülke merkez bankalarının faiz indirim eğilimi karşısında TCMB'nin sağladığı yüksek faiz TL'nin değerlenmesine neden oluyor. TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 12 ile tarihi zirve seviyesinde bulunuyor. Brezilya Merkez Bankası (BCB) 100 baz puan faiz indirimi yaparak gecelik faiz oranını yüzde 8.25'e çekerken, Rusya Merkez Bankası'nın da Eylül toplantısında faiz indirimi yapması bekleniyor.

Cuma günü saat 1730'da 3.4100/3.4105 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 08.56'da 3.4114/3.4130 seviyesinde bulunuyordu. Dolar/TL daha sonra 3.40'ın altına inerek 3.3888 seviyesini gördü. Saat 13.40 itibariyle kur 3.4001/3.4016'dan işlem görüyor. Bu sabah 3.7548/3.7569 seviyesinde olan sepet bazında TL 16.57 'de 3.7379/3.7388, 4.0985/4.1011 seviyesindeki euro/TL ise 4.0756/4.0770 seviyesinde bulunuyor. Yurtiçinde tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 10.63, valörde son işlemde yüzde 10.61 seviyesindeydi. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.62, valörde son işlemde yüzde 11.63 seviyesindeydi.

REUTERS