Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden fırlattığı füzenin Washington ve Pyongyang arasında gerilime ilişkin endişeleri artırması piyasalarda risk iştahını baskılayarak güvenli liman arayışını tetikledi.

Kuzey Kore, lider Kim-Jong Un döneminde düzinelerce balistik füze denemesi gerçekleştirdi ancak 2009'dan beri ilk kez Japonya üzerinden füze fırlattı. Füze Japonya üzerinden geçerek, Hokkaido adası açıklarına düştü. Bu olay Kore yarımadasındaki gerilimi tırmandırdı.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole toplantısında para politikası mesajı vermemesi ile kurda hızlanan düşüş eğilimi ile dolar/TL dün günü 3.4450 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise jeopolitik gelişmelerle sınırlı yükselerek güne başladı. Dolar/TL saat 0850'de 3.4559/3.4577 seviyesinden işlem gördü.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.7970/3.7972, euro/TL ise 4.1381/4.1408 seviyesinde bulunuyor.

Yaklaşan resmi tatil nedeniyle piyasalarda hacimler azaldı. Bankacılar bugün iç piyasalarda Ağustos ayı ekonomik güven endeksi ve Temmuz ayı dış ticaret verilerinin takip edileceğini ancak veriler nedeniyle piyasa tepkisi beklenmediğini belirttiler. Dış piyasalarda ise ABD Ağustos ayı tüketici güven endeksi verisi takip ediliyor.

Bu hafta 30 Ağustos Zafer Bayramı tam gün, 31 Ağustos Kurban Bayramı arifesi yarım gün ve 1 Eylül ise tam gün resmi tatil.

TCMB'NİN FONLAMA MALİYETİ %12'YE YAKIN


Bankacılara göre TL'de son bir haftada görülen değer kazancı trendinde Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikası sonucu TL'nin hem nominal, hem de reel bazda yüksek bir getiri sunmasının önemli bir katkısı oldu.

TCMB'nin uyguladığı likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yılın başlarındaki yüzde 8.30'lu seviyelerden Mayıs ayı başında yüzde 12.00 bandına yükseltildi.

Ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayına göre yaklaşık 375 baz puan sıkılaştırma yapıldı ve bu adım piyasa tarafından ciddi bir sıkılaştırma ve kur üzerindeki baskıları azaltan en önemli etkenlerden biri olarak nitelendirildi.

Enflasyonun geçici de olsa tek haneye gerilemesi ve benzer gelişmekte olan ülkelerin bazılarında faiz indirimleri yapılmasıyla birlikte hem nominal, hem de enflasyondan arındırılmış reel getiri TL'yi cazip kılmaya başladı.

TCMB'nin sıkı bir para politikası uyguladığına da dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem geçen hafta yaptığı açıklamalarda "Gelişmekte olan para birimleri dolar karşında değerleniyor. Türkiye'nin reel faizi ise 10 yıllık ABD tahvillerine neredeyse eşit. TL buna bağlı olarak gelişmekte olan para birimlerine göre de değer kazanıyor" dedi.

Tahvil bono piyasasında 10 yıllık yeni gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.59 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 10.55 oldu. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.59 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.56 oldu.