Dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.6450 civarında bir seyir izledikten sonra bu sabah güne saat 0858'de 3.6351/3.6376 seviyesinde işlem gördü. Sepet bazında TL aynı saatte 3.7654/3.7681, euro/TL ise 3.8956/3.8986 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar TL'de belirgin değer kazancının ancak siyasette sakinleşmenin sağlanabildiği kadar hissedilmesini bekliyorlar.

SİYASİ BELİRSİZLİK ORTADAN KALKMADI


Siyasi belirsizliğin referandum ile ortadan kalkacağına yönelik beklentiler, referandumun hemen ardından OHAL'in uzatılması, referandum sonuçlarına ilişkin tartışmalar, Avrupa'nın yaklaşımı, idam cezası referandumunun gündeme gelmesi gibi unsurlar nedeniyle gerçekleşemedi.

Referandum öncesinde bankacılar siyasi tansiyonun azalması ve gündemin yeniden ekonomiye odaklanması beklentileriyle bu hafta kurun hızlı bir şekilde 3.60 seviyesinin altına 3.50 seviyesine doğru ineceğini öngörüyorlardı.

Üst düzey bir bankacı, "Henüz siyasette durgunluk başlamadı. Bizim öngörümüz arasında referandum sonucuna ilişkin tartışmalar olacağı beklentisi yoktu ve referandum öncesinde bu haftayı bu sonuçla 3.55'te kapatırız diye düşünüyorduk. Şu an piyasa ile ilgili öngörülerimiz siyaset ile benzer şekle geldi" dedi ve ekledi:

"TL'de belirgin değer kazancının ancak siyasette sakinleşmenin sağlanabildiği kadar hissedilmesini bekliyoruz. Bir aşağı yön başladı ancak bunun ne kadar süreceğini ve ne kadar kuvvetli olacağını siyaset belirleyecektir."

GÖZLER MUHALEFETİN ADIMLARINDA


Yüksek Seçim Kurulu'nun siyasi partilerin 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin başvurularını reddetmesinin ardından gözler muhalefetin adımlarına çevrildi.

CHP'nin Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK kararının ardından bundan sonraki hukuki süreçte Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi hangi yollar olacağını planlayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün referandum konusunun Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yetki alanında olmadığını, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararının kesin olduğunu söyledi.

Referandumda anayasa değişikliğinin yüzde 51'in biraz üzerinde çıkan "evet" oyları ile kabul edilmesi erken seçim riskinin oldukça azalmasına neden olurken; analistlere göre piyasalar için önümüzdeki dönemde ana gündem konuları siyasi gelişmeler, AB ile ilişkiler, idam referandumu, yapısal reformlar ve jeopolitik riskler olacak.

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.82 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.75 oldu.Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.29 seviyesindeydi.