FdolarYurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurtdışında saat 12.30'da İngiltere perakende satışlar, saat 13.00'da Euro bölgesi enflasyon, saat 16.30'da ABD işsizlik maaş başvuruları ve Philadelphia Fed endeksi, saat 1715'te ABD sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri açıklanacak.

Piyasada gözler bir yandan da ABD'deki vergi reformu tasarısına yönelik gelişmelerde. ABD'de iki Cumhuriyetçi senatör, partilerinin hazırladığı senato vergi reform tasarısını eleştirdiler. Cumhuriyetçilerin tasarıyı geçirmek için iki oydan daha fazlasını kaybedemeyecekleri göz önüne alındığında bu itirazlar reformların hayata geçmesine engel olabilir.

Dolar Eylül ayından bu yana temel olarak vergilerin düşürülmesini de içeren reform tasarısının yasalaşacağı beklentisiyle değer kazanıyordu. Bu nedenle, enflasyon ve perakende satışlar gibi destekleyici verilere rağmen vergi reformu hakkında şüphe yaratan gelişmeler doların güç kaybetmesine neden oluyor.

Euro tarafında ise bir süredir vergi tasarısının geleceğinin yanı sıra Avrupa'nın Almanya öncülüğünde üçüncü çeyrek büyümesinin ABD büyümesini geçmesinin desteği görülüyor.

44342342424

Eurodaki güçlenme euro/TL'de ise rekor seviyelerin görülmesine neden oluyor.

AHL Forex notunda, "Rekor seviyeleri test eden euro/TL'de 4.6130 seviyesinden dönüş gerçekleştiği görülüyor. Bir süredir var olan yükselişlerin düzeltmesinin yaşanması durumunda 4.58 kısa vadeli destek olarak takip edilebilir" denildi. Notta yurtdışı veri akışına dikkat çekilerek, "Dolar/TL'de meydana gelen toparlanmaların 3.89 direnci üzerine kalıcı olarak yerleşmesi halinde tekrar alım yönlü pozisyonlarda artış yaşanabilir. Geri çekilmelerde ise 3.87 önemli bir destek eşiği olarak takip edilecek" denildi.

Dün tarihi zirve olan 4.6107'ye kadar yükselen ve saat 17.11'de 4.5896/4.5916 seviyesinde olan euro/TL, bu sabah saat 08.56'da 4.5729/4.5763 seviyesinde işlem görüyor.

Dün aynı saatte 4.2353/4.2371 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 4.2275/4.2304 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.8812/3.8825 seviyesinde olan dolar/TL ise bu sabah 3.8821/3.8845 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin etkisiyle de baskının sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklarda değer kayıplarına neden oluyordu.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmeler.

12ph12hp12hp

Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, dün ABD'de tutuklu bulunan ve 27 Kasım'da duruşması başlayacak olan Zarrab hakkında ABD makamlarından resmen bilgi talep edildiğini ve henüz bir yanıt alınamadığını açıkladı.

Ötre yandan piyasada TCMB'nin hafta başında bilgisini verdiği TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerinin detayları bekleniyor.

TCMB, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla önümüzdeki günlerde döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamayı planlarken, analistler şirketlerin ani döviz talebini engelleyecek olması nedeniyle bu adımı olumlu buluyor; ancak yabancı talebini engellemeyeceği için etkisinin sınırlı kalabileceği de belirtiliyor.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün de yükselişini sürdürerek yüzde 12.49'a kadar geldi. Dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.42, valörde son işlemde yüzde 12.39 seviyesindeydi.

Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.68, valörde son işlemde yüzde 13.67 seviyesindeydi.