Piyasalar bugün saat 14.00'te açıklanacak olan TCMB'nin Ekim ayı PPK toplantısına ilişkin kararları ile saat 14.45'te Avrupa Merkez Bankası'nın destekleyici para politikasından uzaklaşmaya yönelik bir adım atabileceği toplantısını bekliyor.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dün saat 16.56'da 3.7310/3.7318 seviyesinde olan ve akşam saatlerinde 3.8080'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah saat 10.45'te 3.7750/3.7770 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise 4.46 seviyesinde." image="" day="26" month="EKİM" hour="10" minute="45" width="" height=""]

Dün akşam saatlerinde Bloomberg News'te yer alan bir haberde Almanların Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve EBRD gibi kurumlarda Türkiye'ye yönelik finansmanı kısmaya çalıştığı, bazı ticari Alman bankalarının da Türkiye risklerini gözden geçirdiği kaydedilmişti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Sözcüsü ise BloombergHT'ye yaptığı açıklamada bankanın Türkiye'deki yatırımlarına devam ettiğini, yatırımların durdurulması yönünde alınmış bir karar olmadığını belirtti. Sözcü, bu yıl Türkiye'de 30 projeye 1 milyar euro yatırım yaptıklarını ekledi.

[old_news_related_template title="Piyasa hareketlendi! Altın coştu! Çeyrek altın ve gram altın ne kadar? Dolarda son durum (26 Ekim Perşembe)" desc="26 Ekim 2017 altın fiyatları belli oldu. Yatırım yapmak, birikim yapmak ve yakınlarına hediye almak isteyen vatandaşlarımızın merak ettiği gram altın fiyatları bugün yükselişte. ABD ile yaşanan vize sorunu ve Suriye ve Irak'taki çatışmalara bağlı jeopolitik risklerle dolar. Dolar fiyatlarını etkileyecek bir diğer önemli gelişme ise saat 14.00'da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı kararları... Peki bugün gram altın kaç lira? Çeyrek altın kaç lira? Dolar ne kadar oldu? 26 Ekim Perşembe güncel fiyatlar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/altin-fiyatlari-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ceyrek-altin-ve-gram-altin-ne-kadar-26-ekim-persembe-guncel-altin-fiyatlari-altin-fiyatlari-bugun-yukseliste-2063835/"]
DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, son dönemde ciddi haber kirliliği nedeniyle TL'de çok sert dalgalanmalar yaşandığına dikkat çekerek, TL volatilitesindeki sert artışın artan kırılganlık kaynaklı olduğunu söyledi.Keresteci,"Bloomberg haber ajansının geçtiği bir haberde Alman devlet bankalarının Türkiye'ye yönelik kredi musluklarını kıstığının iddia edilmesi dolar/TL'de kısa süre içerisinde 3.75'lerden 3.81'e doğru bir yükselişe neden oldu. Habere göre kısıtlama yaptığı iddia edilen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) geçtiği yalanlama metni ile dövizin ateşi bir miktar söndü... Büyükada davası sanıklarının tahliye edilmesi ve doların küresel değer kaybı ile kurun 3.75'li seviyelere geri döndü" dedi.dolarr

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, Büyükada'da bazı insan hakları örgütlerinden temsilcilerin katıldığı toplantıya ilişkin davada 11 tutukludan sekizinin tahliyesine karar verdi.

Bugün PPK'da TCMB'nin enflasyon ile ilgili endişelerini ön plana çıkarıp sıkı para politikası duruşunu koruması ancak faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesinin beklendiğini söyleyen Keresteci, "TCMB ola ki faizlerde ufak da olsa bir artırıma giderse bunun kur cephesinde sakinleştirici yönde bir etkisi olabilir. Ancak bu ihtimal oldukça zayıf" dedi ve şöyle devam etti:

"Dün Brezilya politika faizinde 75 baz puanlık bir faiz indirimine gitti. Normal şartlarda bu tarz bir adım göreceli olarak çok daha yüksek bir faiz sunan TL'ye yaraması beklenirdi ancak şu an başka riskleri dikkate alan TL'de bu yönde bir etki olmayacağı kanaatindeyiz. Dolar/TL'de 3.73-3.75 civarından geçen direnç yukarı yönde kırıldı ve bir sonraki hedef seviyesinin 3.80 civarı olduğu da dünkü hareket ile teyit edilmiş oldu."

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ekim ayı PPK toplantısında politika faizi, koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutması; ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 12 civarındaki seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan yatırımcılar ECB'nin tahvil alım programını küçültme planlarını açıklayacağı bugünkü toplantısının detaylarını beklerken euro değer kazandı, dolar ise son dönemdeki yükselişinin ardından durgun seyir izliyor.

ECB'nin yıllardır süren gevşek para politikasını sona erdirmeye yönelik büyük bir adım atarak tahvil alımlarını azaltabileceğini açıklaması bekleniyor. Reuters'in yaptığı ankete göre ECB'nin Ocak ayında varlık alımlarını 60 milyar eurodan aylık 40 milyar euroya düşürmeye başlayacağını açıklaması bekleniyor.

Dün saat 16.56'da 3.7310/3.7318 seviyesinde olan ve akşam saatlerinde 3.8080'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah saat 09.30'da 3.7609/3.7614 seviyesinde bulunuyordu. İlerleyen saatlerde yukarı yönlü bir hareket izleyen dolar/TL 3.7050/3.7770 seviyesinden işlem görüyor.

Dün saat 1656'da 4.0649/4.0674 seviyesinde olan ve akşam 4.1503'e kadar yükselen sepet bazında TL bu sabah 4.1058/4.1070, dün 4.4004/4.4023 seviyesinde olan ve 4.4936'ya kadar yükselen euro/TL ise bu sabah 4.4487/4.4526 seviyesinde bulunuyor.

Kur önceki akşam çıkan Adalet Bakanlığı'ndan bir heyete ABD tarafından vize verilmediği yönündeki haber akışının, Bakanlık tarafından sonradan yalanlansa da baskı yaratmasıyla yükselmişti.

Dolarda küresel güçlü seyir, jeopolitik riskler, ABD ile yaşanan vize sorunları, Türk bankalarına yönelik ceza haberi, içerideki siyasi gelişmeler ve yüklü ihaleler TL cinsi varlıklarda son dönemde sert fiyatlamalara neden oluyor.

Her ne kadar yetkili otoriteler yalanlasa da, banka cezaları konusundaki gelişmeler de piyasada izleniyor.

Hafta sonunda Türk bankalarının İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'den milyarlarca dolar para cezası ile karşı karşıya olduğuna dair Habertürk gazetesinde bir haber yayınlandı ancak BDDK ve yetkililer haberi doğrulamadı.

Jeopolitik riskler nedeniyle artan bütçe açığının finansmanı açısından takip edilen bu haftaki Hazine ihalelerine talebin nispeten düşük kalması ardından tahvil faizlerinde yükseliş dün de devam etti

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.45 seviyesinde iken dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.67, valörde yüzde 11.76'ya kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 11.70 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvil ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.26, dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.53 seviyesindeydi.

REUTERS