ABD ve Türkiye'nin karşılıklı vize işlemlerini durdurma kararı ve İdlib'e düzenlenen operasyonun etkisiyle Dolar/TL 3,80 seviyesinin üzerine çıktıktan sonra, bu sabah yeniden 3,71 seviyesinin üzerinde. Euro/TL 4.51'i aşarak tarihi rekorunu kırdı.

Dün akşam ABD'nin vize işlemlerini durdurma kararını aldığı saat 20:00'dan bu yana dolar/TL'nin seyri. Grafik: Investing.com Dün akşam ABD'nin vize işlemlerini durdurma kararını aldığı saat 20:00'dan bu yana dolar/TL'nin seyri. Grafik: Investing.com


ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu bildirdi. Türkiye de bu kararı ardından ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. ABD'nin İstanbul başkonsolosluğunda çalışan Metin Topuz adlı yerel çalışan geçen hafta devam eden bir FETÖ soruşturması kapsamında once gözaltına alınmış, ardından da çıkarıldığı mahkemede tutuklanmıştı.

[timeline_template title="Dolar ne kadar oldu?" desc="Dolar/TL 3.7096/3.7102'den işlem görüyor. Euro/TL ise 4.3523/4.3547'den işlem görüyor." image="" day="9" month="EKİM" hour="08" minute="21" width="" height="">

Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu sozcu.com.tr için yaptığı yorumda ABD ile olan gerginliğin kur üzerindeki belirleyici etkisine dikkat çekti. Muratoğlu şu ifadeleri kullandı: Ben piyasalar ve ekonomi açısından bakarım. Bu sefer Amerika ile papaz olduk. Adamların papazını tutuklayınca zaten aramız limoniydi, konsolosluk çalışanını da tutuklayınca tam oldu! Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika'dan bahsediyoruz. Hemen hemen her türlü para hareketine onlar karar veriyor.Ülke olarak senin borcun çok paraya ihtiyacın daha çok. Amerika bir an önce tutukluların bırakılmasını istiyor. Hele Avrupa Amerikayı takip ederse işim iyice tadı kaçar ki buna yakın duyumlar alınıyor.
Bunların zor günler olduğunu düşünüyorsanız, henüz hiç bir şey görmediniz.

'TEK RİSK FED DEĞİL'


Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "ABD’de Cuma günkü NFP raporunda beklentilerin üzerinde gelen AHE artışıyla beraber Aralık ayı için Fed opsiyon fiyatlamalarında ve ABD tahvil faizlerinde görülen yukarı yönlü hareket TRY açısından bir olumsuzluk oluşturmaktaydı. Bugün ise fiyatlanan haber akışının Fed’den tamamen farklı olduğunu ve piyasaya tek riskin Fed olmadığını hatırlattığını görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

"ABD’nin Türk vatandaşlarına vize işlemlerini süresiz olarak askıya almasıyla beraber iki ülke arasında bozulan diplomatik ilişkilerin Asya işlemlerinde TRY’de sert negatif yönde fiyatlamaları beraberinde getirdiğini görmekteyiz." diyen Erkan, "Özellikle Japon piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olmasından dolayı oldukça düşük olan likidite TRY çiftlerinde spreadlerin çok açılmasına neden olmuş ve USDTRY “ask” fiyatı TSİ 1.15’te 3,9267 seviyesini görmüştür. Bugün ABD’de de borsalar açık olmasına rağmen tahvil piyasaları resmi tatil nedeniyle kapalı olacaktır. Yani düşük küresel likiditenin devamını bekleriz. TRY’de oluşan boşluk 3,62 – 3,67 arasındadır, biz en yakın teknik desteği 3,65 seviyesinde görmekle beraber, 3,71 ve 3,76 seviyelerini de güniçi direnç noktası olarak görmekteyiz." açıklamasında bulundu.