Dolar ise ABD Hazine tahvil faizlerindeki yükseliş ve sterlindeki değer kaybına paralel olarak yükseldi. ABD vergi yasa tasarısı döviz piyasalarının odağında yer almaya devam ediyor.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, bu sabahki notunda ABD'deki vergi reformu çalışmalarında ortaya konan iki taslaktaki önemli farklılıkların geçen hafta doların gerilemesine ve Hazine tahvillerinin değer kazanmasına neden olduğunu söyleyerek, "Bu hafta bu paketler oylanacak, bunun yanında ABD'de enflasyon ve perakende satışlar gibi önemli veriler ve Fed retorikleri izleniyor. TL ise diplomatik gelişmeleri izlemeye devam etmektedir, bu bağlamda teknik eğilimde de herhangi bir değişim meydana gelmedi" dedi ve şöyle devam etti:

"TL için ana bandı 3.83–3.89 olarak görmeye devam ediyoruz, 3.89 üzeri kalıcı hareketlerin adresinin ise 3.95 olması teknik olarak mümkün görünüyor, anlamlı geri çekilmeler için 3.83 desteğini izleyeceğiz."

ABD ile her ne kadar vizeler konusunda sınırlı bir yumuşama yaşansa da piyasalar ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde iyileşme gösterip gösteremeyeceğine odaklanmış durumda. Dolayısıyla geçen haftaki görüşmenin ardından yapılan resmi açıklamaların ardından piyasa gelişmeleri halen izlemeye devam ediyor.

Görüşmeler piyasalardaki ABD-Türkiye ilişkilerine dair tüm endişeleri gidermek için yeterli görülmedi. Ancak TL'de yaşanan sert satış baskıları sonrası bir miktar iyimserliği de beraberinde getirdi.

ABD ile diplomatik gerilimin kısa vadede çözüme ulaşamayabileceği endişesi TL varlıkların son dönemde yaşanan sert satış baskısında önemli bir belirleyici olarak görülüyordu.

Bunun yanı sıra Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişeler, dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş ve Hazine'nin artan borç çevirme oranları da TL varlıklarda baskı unsuru olarak öne çıkıyor.

Cuma günü saat 1752'de 3.8560/3.8577 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0858'de 3.8570/3.8591 seviyesinde bulunuyor.

[timeline_template title="Dolarda son durum" desc="Dolar/TL 3.8798/3.8807'den işlem görüyor." image="" day="13" month="KAS" hour="12" minute="33" width="" height=""]

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1768/4.1794, euro/TL ise 4.4967/4.4997 seviyesinde işlem görüyor.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 12.21, valörde son işlemde yüzde 12.28 seviyesinde gerçekleşti.

Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 13.56 seviyesinde gerçekleşti.

REUTERS