Küresel çapta zenginler servetine servet katarken, 2016-2017 döneminde Türk halkının ortalama yüzde 6 fakirleştiği kaydedildi. Küresel servetin 280 trilyon dolar olduğunu hesaplayan uzmanlar, son 12 ayda küresel varlıkların yüzde 6.4 artış kaydettiğini belirtti.

İsviçreli bankacılık ve finansal hizmetler devi Credit Suisse tarafından yayımlanan yıllık Küresel Servet Raporu’nda, dünya genelinde zenginlik artışının nüfus artışından fazla olması nedeniyle, kişi başına ortalama varlığın 56 bin 540 dolara çıktığı ifade edildi. Dünya genelinde 1 yılda gerçekleşen 16.7 trilyon dolarlık varlık artışının 8.5 trilyon dolarlık kısmı ABD’de gerçekleşti. Artış Çin’de 1.7 trilyon dolar olurken, Euro Bölgesi ülkelerinden Almanya, Fransa, İtalya ve Fransa’da toplam 3.1 trilyon doları buldu. Japon Yeni’nin yüzde 8.7 değer kaybetmesi nedeniyle Japonya’da varlıkların değeri 1.6 trilyon dolar erirken, Mısır’daki kayıp 172 milyar dolar oldu.

Oran bakımından ise en büyük varlık değeri artışı yüzde 18 ile Polonya’da kaydedildi. Bu artışta hisse değerlerinin yükselmesi etkili oldu. Para birimlerinin değeri yüzde 10’dan fazla artan İsrail ve Güney Afrika ise dolar bazında toplam varlıklarını yüzde 15-16 artırmayı başardı. En çok oransal kayıp yüzde 49 ile para birimi değeri çakılan Mısır’da kaydedilirken, onu yüzde 6’şar kayıpla Japonya ve Türkiye izledi.

Geçen yılki raporda Türkiye’de kişi başına ortalama varlık miktarı 19 bin 685 dolar, toplam varlık ise 1 trilyon 63 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Türkiye’deki toplam varlık, dünyadaki varlığın yaklaşık yüzde 0.4’üne karşılık geliyor.

15szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

TÜRKİYE 3. GRUPTA

Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 18 eridiği belirtilen raporda, Türkiye’nin kişi başına ortalama varlığın 5 bin dolar ile 25 bin dolar arasında gezindiği büyük nüfuslu ülkelerden biri olduğu dile getirildi. Hindistan, Rusya, Brezilya, Endonezya ve Filipinler gibi büyük ülkeler ile birçok Latin Amerika ve Akdeniz ülkesi, ayrıca AB üyesi olmayan Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk bu “sınırdaki ülkeler” içinde sayıldı.

Polonya, Letonya ve Litvanya’nın tırmanmayı başardığı “orta seviye” ülkelerinde ise kişi başına varlık ortalamasının 25-100 bin dolar aralığında olduğu belirtildi.