Kız çocuklarının karşılaştığı toplumsal cinsiyet eşitsizliğine vurgu yapmak amacıyla dünya genelinde her yıl 11 Ekim’de kutlanan Dünya Kız Çocukları Günü’nde Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF, Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi işbirliği ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu’nun danışmanlığında bir konferans düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, kadınların aslında güçlü olduğunu, yapılması gerekenin onların önlerindeki engellerin kaldırılması olduğunu söyledi. Bunu yapmak için çalıştıklarını ifade eden Boyner, bugün dünyanın insanlık, savaşlar, göçler, küresel iklim değişikliği gibi birçok güçlükle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Boyner, şöyle konuştu:

DAHA AZ PARA ALIYORLAR

“Eğer biz, kız çocuklarının eğitimine daha fazla bütçe ayırsaydık, bugün daha fazla kadın devlet başkanı, yönetim kurullarında daha fazla kadın, daha fazla akademisyen kadın, yani karar mekanizmalarında daha fazla kadın olsaydı; küresel ısınma gibi dünya meselelerine belki daha iyi sahip çıkar, daha etkili çözümler üretebilirdik. Biz diyoruz ki, eğer dünyayı kurtarmak istiyorsanız kız çocuklarının eğitimine yatırım yapın.”

Dünyada okuma yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyara yakın yetişkinin üçte ikisinin kadın olduğunu ifade eden Boyner, “Dünyadaki 300 trilyon dolarlık mal varlığının sadece 14 trilyon doları kadınlara ait. Dünyadaki arazilerin ise sadece yüzde 1’i. Üniversiteyi yeni bitirmiş kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha az para kazanıyor. Bu fark 10 yıl içerisinde yüzde 31’e yükseliyor” dedi.

Paris’teki iklim değişikliği anlaşmasında dünyanın önde gelen devletlerinin yılda en az 100 milyar dolarlık yatırım hedefi vaadinde bulunduklarını hatırlatan Boyner, buna karşın kız çocuklarının eğitim projelerine aktarılan kaynağın sadece 13 milyar dolar düzeyinde olduğunu dile getirdi. Boyner, “Tüm bunları alt alta koyduğumuzda kızların, kadınların önündeki engellerin ivedilikle kaldırılması gerektiği açık” şeklinde konuştu.

BİLİM KADINI SAYISI ARTMALI


Konferansın ana konuşmacısı olan Iraklı bilim insanı Kraliyet Bilim Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nisreen El-Hashemite, bilimin kalkınmadaki önemine işaret etti. El-Hashemite, “Gelecekte çok farklı zorluklarla karşılaşacağız. Bu zorlukların hepsini bilimin yanımızda olacağını varsayarak aşacağımızı ele alıyoruz. Bilimle uğraşan insanlar olabildiğince güçlü olmalı, kadınların sayısı artmalı. Her farklı bilim alanında kadınların ve kız çocuklarının bu alanda faaliyet gösterdiğine emin olmamız gerekiyor” dedi.