Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yatırım ve iş ortamını değerlendirmek amacıyla Türkiye'de yatırımı olan uluslararası şirketlerin temsilcileri ile bir araya gelirken; ekonomi yönetiminin uluslararası yatırımcıların her türlü talebi ile ilgili konuşmaya hazır olduğu mesajını verdi.

Zeybekci, ekonomik reformların yanı sıra, siyasi istikrar anlamında da yatırımcıların endişelerini gidermeye hazır olduklarını belirterek; Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği vazgeçilmez bir hedef olarak gördüklerini söyledi.

Zeybekci OHAL'in bir endişe unsuru olmaktan çıkması gerektiğini ifade ederek, "Kimse Cumhurbaşkanı OHAL taraftarı diye bir şey söyleyemez... İlk fırsatta normal döneme geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz, Türkiye bir an önce normal bir yapıya dönmeli" dedi.

[old_news_related_template title="Erdoğan: Kimse OHAL'i kaldırmamızı beklemesin" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz ve İnsan Hakları Paneli'nde konuştu. Konuşmasında OHAL süresine de ilişkin konuşan Erdoğan, 'Bütün bu huzursuzluklar bittiği zaman OHAL'i kaldıracağız. Terörle mücadelede hedefe ulaştığımız zaman OHAL'i kaldıracağız. Bunlar bitmeden kimse bizden OHAL'i kaldırmayı beklemesin' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/erdocanlisiz880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/erdogan-15-temmuz-panelinde-konusuyor-1932489/"]
Toplantıya katılan üst yöneticilerin gündeminde ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin geleceği, bürokratik zorluklar ve teşvikler vardı.Almanya ile yaşanan siyasi gerginliğin ardından geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte Türkiye'de yatırımı bulunan Alman şirketlerin temsilcileri ile biraraya gelen Zeybekci, dün  İstanbul'da Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyesi uluslararası şirketlerin üst yöneticileri ile buluştu.Türkiye ekonomisinin genel durumu, teşvikler ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla devam eden reformların ele alındığı toplantıda konuşan Zeybekci, "Uluslararası yatırımcılarımıza gelin herşeyi konuşalım diyoruz, ne istiyorsanız herşeyi konuşmaya hazırız ve varız" dedi.

Uygulamaya konulan reform ve teşviklerin de katkısıyla Türkiye'nin tam anlamıyla yatırım yapılabilir bir ülke olacağını belirten Zeybekci, önümüzdeki 10 yılda ülkenin enerji üretim ve tüketiminin en az iki katına çıkacağını, ulaştırma ile ilgili 200 milyar dolarlık yatırım potansiyeli olduğunu, sağlık alanındaki yenilenmede ise 150 milyar dolara yakın yeniden yapılanma fırsatı olduğuna işaret etti.

ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN TALEPLERİ


Toplantının basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve uluslararası şirketlerin yöneticilerin talep ve endişelerini Zeybekci'ye ilettiği kısmın ardından Reuters'a değerlendirmede bulunan bir üst düzey yönetici, "İçeride bazı yatırımcılar AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili sorular sordu. Ayrıca bürokratik sıkıntılar da gündeme geldi" dedi.

Uluslararası sermayeli başka bir şirketin üst yöneticisi de, "Sektör temsilcileri kendi sektörlerine ilişkin konuları gündeme getirdi. Yeni teşvik noktaları konusunda talepler oldu. Örneğin limanlarla ilgili bir talep iletildi" dedi.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan: OHAL uzak olmayan gelecekte kalkacak" desc="Cumhburbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan istişare toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan OHAL hakkında 'Çok da uzak olmayan gelecekte kalkması mümkün' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/erdogan-dha-1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/cumhurbaskani-erdogan-konusuyor-4-1929878/"]
Yapısal reformların kesintisiz sürmesi halinde Türkiye'nin önümüzdeki dönemde daha fazla doğrudan uluslararası yatırım çekeceğini söyleyen YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem ise, "Hükümetin son dönemde sunduğu çok önemli birçok teşvik mekanizmasını takdirle karşılıyoruz. Ancak ayrı ayrı sunulmuş olan teşviklerin tek bir düzenleme altında toplanması veya bir noktadan bilgilendirme ve uygulama desteği veren bir yapı oluşturulması özellikle yeni yatırım yapacak yatırımcılar için önemli bir kolaylık olacaktır" diye konuştuErdem, "uluslararası doğrudan yatırım stratejisi" hazırlanmasının da çok faydalı olacağını düşündüklerini söyledi.Toplantıda verilen bilgiye göre, YASED Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 75'inden fazlasını temsil ediyor.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ


Toplantıda Gümrük Birliği (GB) sürecine de değinen Zeybekci, GB'nin güncellenmesi konusunda AB'nin yanlış bir algı ile karşı karşıya olduğunu belirterek; bunun Türkiye'ye sunulan bir lütuf gibi algılanmaması gerektiğini belirtti.

Zeybekci, "Gümrük Birliği güncellemesinden ilk etapta AB Türkiye'den çok daha fazla menfaat sağlıyor... Gümrük Birliği güncellenmesi her iki tarafın da menfaatine olduğu için güncellenecektir; ortak noktalarda çok kolay buluşabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Gümrük Birliği'nin güncelenmesinde Türkiye'nin şu anda bazı handikapları olduğunun bilincinde olduklarını söyleyen Zeybekçi, buna karşın Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile 150 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 1.5 yıl içinde 200 milyar dolara, 5 yıl içinde de 300 milyar dolara çıkacağını söyledi.

Ekonomik büyüme ve ihracat ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, "2017 Türkiye için ihracata dayalı büyümenin sürdürülebilir ve öngörülebilir şekilde devam edeceği bir yıl olacaktır... 2017 birinci çeyreğinde yüzde 5'lik büyüme, ikinci çeyreğinde yine ihracatın verdiği destekle bundan daha iyi bir büyüme öngörüyoruz" dedi ve ekledi:

"Üçüncü çeyrekte de 15 Temmuz işgal girişimin arkasından eksi büyümeden dolayı baz etkisiyle yüzde 7'nin oldukça üzerinde bir büyüme, dördüncü çeyrekte de ihracatın büyümeye verdiği katkıyla da son derece pozitif bir dönem."

REUTERS