Hükümetin referandum müjdelerine her geçen gün yenisi ekleniyor. Yabancı kaynak girişinin azalması, ekonominin yavaşlaması ve işsizliğin artmasıyla birlikte oy kaygısına kapılan hükümet, referanduma kadar ekonomiyi canlı gösterecek, istihdamı artıracak türden birbiri ardına geçici müjdeler açıklıyor.

[old_news_related_template title="Devletten 30 Nisan'a kadar ÖTV kampanyası" desc="Bakanlar Kurulu klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan özel tüketim vergisini (ÖTV) 30 Nisan'a kadar sıfırlarken konutta ise KDV düzenlemesi yaptı. Nisan ayında yapılacak referandum öncesi borç yapılandırma taksitleri ertelendi, emeklilere promosyon ödemesi de önümüzdeki ay başlayacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/ph312hp123hp1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/devletten-30-nisana-kadar-otv-kampanyasi-1657938/"]

Ekonomide geçici rahatlama yaşatacak birçok önlem, referandumun hemen ardından yürürlükten kalkacak iktidar, bol keseden dağıtılan müjdeler yüzünden bozulan dengeleri düzeltebilmek için vergi ve zam silahlarını çekmek zorunda kalabilecek. Türkiye ekonomisi son dönemde adeta yerinde sayıyor. Ekonomide çarklar giderek yavaşlarken, çarkı döndüren yabancı kaynak girişleri adeta durdu.

referandum

KAYNAKLARI BOŞA HARCAMAKLA ELEŞTİRİLİYOR

Yatırımların kesilmesinde OHAL uygulamasına hâlâ devam ediliyor olması, hukuk, adalet ve demokrasi alanındaki ciddi eksiklikler ve artan güvenlik endişelerinin etkili olduğu raporlara kadar girdi. Alman tur operatörleri, Alman turistlerin güvenlikten çok demokrasi eksikliği gerekçesiyle Türkiye’ye gelmediklerini açıkladı. OHAL devam ederken referanduma gidilmesinin dahi Türkiye için ciddi bir demokrasi eksikliği olarak algılandığı ve yabancı yatırımcıları caydırdığı ifade ediliyor. Hükümet, demokrasiye ilişkin kaygıları gidermek yerine vergi indirimleri ve çeşitli müjdelerle ekonomide geçici refah sağlamaya çalışmak ve kaynakları boşa harcamakla eleştiriliyor.