Emekli maaşı nasıl hesaplanır? Emekli maaşlarına zam gelecek mi sorusuyla ilgili yeni detaylar var mı? Emekli olmasına kısa bir süre kalan vtandaşlar ise emekli maaşı nasıl hesaplanır sorusuna cevap arıyor. Ocak ayında gelme ihtimali bulunan 212 lira zam kimleri etkileyecek? İşte "emekli maaşı" ile ilgili sorulara cevaplar...

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Emekli maaşı nasıl hesaplanır sorusunun cevabı şu şekilde; Emeklilik aylığı hesaplama işlemi sigorta kategorilerindeki farklılıklar sebebiyle her sigorta kategorisi için farklı yollarla hesaplanır. Emeklilik aylığı hesaplama işlemini 4A kategorisi çalışanları yani eski adıyla SSK'lılar Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi sitesi üzerinden yapabilmektedirler. 4B kategorisi çalışanları yani eski adıyla BAĞ-KUR sigortalıları ise emeklilik aylığı hesaplama işlemini E-Devlet üzerinden yapabilmektedir. 4C çalışanları yani Emekli Sandığı sigortalıları ise emeklilik aylığı hesaplama işlemini 4A'lılar gibi SGK'nın kendi sitesinden yapabileceklerdir.

emekli maaşı

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emeklilik gününüz henüz belli değil ise SGK’ nın kendi sitesinden ne zaman emekli olacağınızı da hesaplayabilirsiniz. Peki emekli aylığı nasıl hesaplanır. Hem 4A hem de 4B için cevabı aşağıda bulabilirsiniz…

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM UYGULAMASI

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ GELEBİLİR Mİ?

Neye imza attığını bilmeyen çoğu emekli, ödeme yapamayınca maaşındaki kesinti ve bloke işlemlerle şoke oluyor. Normal şartlarda yasaya göre; ‘memur emeklileri dışındaki’ emeklilerin (SSK, Bağkur) maaşına, üçüncü kişilere (banka gibi) olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin, rızasının (muvafakatinin) olması gerekiyor. Bir başka ifadeyle emeklinin izni olmadan maaşa haciz konulamıyor. Ancak emekli kredi alırken buna izin verdiğini bilmiyor. Bu nedenle başlatılan hacizler maaşlarda kesintiye neden oluyor. Yargıtay’ın bir kararı bu konuda emeklilerin daha dikkatli olması gerektiğini gözler önüne seriyor. Emsal karar bankaların işini kolaylaştıran cinsten. İki bankadan tüketici kredisi kullanan emekli, maaşını ise PTT üzerinde almaya başladı ve ödemeleri aksattı. Bankalar PTT’ye yazı göndererek, emeklinin ödenmeyen taksitleri nedeniyle maaşına bloke konulmasını istedi. PTT de gelen yazılar üzerine bankada bulunan 2217 TL’ye bloke koydu. Emekli bunun üzerine konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme emekli lehine karar vererek, blokenin kaldırılmasını istedi. Bankalar kararı temyiz etti. Yargıtay, bankadan kredi kullanan emeklinin, kredi sözleşmesine imza attığını ve maaşı ile krediyi ödemeyi taahhüt altına aldığını kaydetti. Kararda, emeklinin taksitlerin maaştan ödenmesini kabul edip sonra dava açmasının iyi niyetle bağdaşmadığına dikkat çekildi.