Milyonlarca kamu çalışanı,  memur, SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yeni yıl zamları belli oldu. Ekonomistlerin yaptığı tahminler TÜFE'nin yaklaşık %2 oranında artacağını öngörüyorlar. Dolayısıyla Temmuz-Aralık TÜFE artışı %3,36 olacak. Yasa gereği 9 milyonu aşan SSK ve Bağ-Kur emeklisi Ocakta %3,36 ve Temmuz'da da %4,02 zam alacak. Böylece bir SSk emeklisinin 1500 lira olan aylığı Ocak 2018'de 50 lira 40 kuruş artacak. Temmuz ayında ise 1550 lira 40 kuruştan ; 62 lira 40 kuruşluk artşla 1612 liraya çıkacak. Enflasyon artışı %3,36'da kalırsa memur ve memur emeklisi de Ocak'ta enflasyon farkı alamayacak. Toplu sözleşme gereği maaşlarına Ocak'ta yapılacak %4'lük artışla yetinecek.

Erken emekli olmak için ne yapmak gerekiyor? Ne zaman emekli olurum? Erken emeklilik fırsatından hangi yurttaşlar yararlanabilir? Emeklilerin aklındaki sorulara yanıtları haberimizde bulabilirsiniz. Emekli olmak için gün sayanlar için nasıl emekli olurum? Ek ödemeyi nasıl alırım? soruları çok merak ediliyordu. İşte bu sorulara cevaplar...

EMEKLİ MAAŞI İÇİN EK ÖDEME NEDİR? KİM NE KADAR ALIR?

Yaklaşık 12 milyon emekli vergi iadesi sisteminin yerini alan ek ödeme ile ekstra gelir elde ediyor. Ek ödeme tutarı maaşa göre belirleniyor ve net maaşa eklenerek her ay ödeniyor. Maaş arttıkça ek ödeme de yükseliyor. e-devlet üzerinden emekli aylığı bilgisi kısmında net maaşınızı ve maaşınıza yapılan ek ödemeyi öğrenebilirsiniz. Ortama 1500 lira alan bir emeklinin aylık ek ödemesi 157 civarında oluyor.

para

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Emeklilik aylığı hesaplama işlemi sigorta kategorilerindeki farklılıklar sebebiyle her sigorta kategorisi için farklı yollarla hesaplanır. Emeklilik aylığı hesaplama işlemini 4A kategorisi çalışanları yani eski adıyla SSK’lılar Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi sitesi üzerinden yapabilmektedirler. 4B kategorisi çalışanları yani eski adıyla BAĞ-KUR sigortalıları ise emeklilik aylığı hesaplama işlemini E-Devlet üzerinden yapabilmektedir. 4C çalışanları yani Emekli Sandığı sigortalıları ise emeklilik aylığı hesaplama işlemini 4A’lılar gibi SGK’nın kendi sitesinden yapabileceklerdir.

EMEKLİLERE NE KADAR PROMOSYON ÖDENDİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakanlığın Sosyal Güvenlik Kurumu ile 17 banka ve PTT arasında “Sigortalı ve Hak Sahiplerine İlk Defa Bağlanan Gelir/Aylık Ödemeleri ile Emekli İkramiyelerinin ve Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamında Gelir/Aylık Alanlara Promosyon Ödenmesine İlişkin Protokol”lerin imzalanıp yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, bu kapsamda, 1 Ağustos 2017 tarihinden itibaren bağlanacak ilk gelir/aylık ve emekli ikramiyesi ödemelerinin sigortalıların tercihlerinin esas alınarak ödenmeye başlandığı bildirildi. Banka tercihlerinin ilk etapta protokol imzalayan ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan bankalar arasından yapılacağı ve alt yapı çalışmalarının protokol imzalayan diğer bankalarla da hızla devam ettiği kaydedilerek, “Emeklilere; bin TL’ye kadar 300 TL, bin-2 bin TL arası 375 TL, 2 bin TL üstünde emekli aylığı alanlara ise 450 TL olmak üzere, 3 yıllık peşin promosyon ödemesi imkanı getirilmiştir. Eylül 2017 tarihi itibariyle 10,3 milyon kişiye 3,9 milyar TL promosyon ödenmiştir” denildi.

[old_news_related_template title="Ne zaman emekli olurum? Emekli maaşı için ek ödeme nasıl alınır? İşte emekli maaşı hakkında detaylar..." desc="Emekliler nasıl ek ödeme alacak? Erken emekli olmak için yapılması gereken işlemler neler? Kimler erken emeklilik fırsatından yararlanabilir? Birçok emekli ve emekli adayı bu soruların cevabını merak ediyor. İşte detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/emekli-maasi-ek-odeme-ne-zaman.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ne-zaman-emekli-olurum-emekli-maasi-icin-ek-odeme-nasil-alinir-iste-emekli-maasi-hakkinda-detaylar-2068998/"]