Emeklilerin gözü kulağı gelebilecek zam haberinde. Artan enflasyon, gelen zamlar emeklilerin belini büküyor. Emekli maaşları ne kadar olacak emeklilere zam gelecek mi? İşte merak edilenler...

EMEKLİ MAAŞI DETAYLARI

Hükümet bu yılın ikinci ayında enflasyonun yüzde 3.36'da kalacağı tahminiyle Ocak 2018'de işçi ve Bağ-Kur Emeklilerinin aylığına yüzde 3.36 zam yapacağını hasaplamıştı. Programda memur ve memur emeklilerine ise yüzde 4'lük zam dışında enflasyon farkı ödenmeyeceği düşünülüyordu. Ancak ekimde tüketici enflasyonu yüzde 2.08, çıkınca yılın son 4 ayındaki enflasyon gerçekleşmesi 6 aylık tahmini bile aşarak yüzde 3.43'e yükseldi. İşçi ve Bağ-Kuır emeklilerinin yeni yıl zammının netleşmesi içi kasım ve aralık aylarının enflasyon oranı beklenecek.

OCAK AYINDA NE KADAR ZAM GELECEK?

Son iki ayda enflasyon geçen yılki oranlarda arta dahi 5 aylık enflasyon yüzde 5.7'ye ulaşacak. Dolayısıyla ocak zammı yüzde 5-6 aralığında gerçekleşecek. Memur ve mekikleri için 2017'nin son 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 4'ü aşmazsa enflasyon farkı çıkmayacak. Ancak tüketici enflasyonu daha 4 aylık dönemde yüzde 3.43'e ulaştı. 6 aylık enflasyon yüzde 5 civarına yükselirse, memur ve emekliler 1 puan, yüzde 6'ya çıkarsa 2 puan enflasyon farkı almaya hak kazanacak.

emekli-dha

EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Bu konuda çeşitli hesaplama formülleri ve interaktif hesaplama modülleri bulunmakta. Fakat bazen kullanıcı hatası bazen de sistemsel hatalardan ve eksikliklerden dolayı bu hesaplamalar gerçek sonucu vermeyebiliyor. e-Devlet kapısı üzerinden ilave hiçbir zahmete girmeden sadece tek bir tıkla emekli maaşımızı hesaplamamız mümkün. e-Devlet kapısı resmi kayıtlara işlenmiş doğru bilgileri kullandığından çıkacak olan sonuca tereddütsüz güvenebiliriz.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

Öncelikle e-Devlet kapısına giriş yapalım.

Sorunsuz bir şekilde giriş yaptıysak arama alanına “emekli aylığı hesaplama” anahtar kelimesini girelim.

Seçimimizi yapalım ve Sorgula ifadesine tıklayalım.

Ve sonuç ekranı karşımızda. İlave bilgi almak için BİMER kanalıyla SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) dilekçe yazabilirsiniz.