Bu sene Türkiye'ye Erasmas değişim programı kapsamında gelen Avrupalı öğrenci sayısı geçmiş yıllara göre oldukça az. Deutsche Welle'ye konuşan Berlin Humboldt Üniversitesi'nden Boğaziçi'ne gelen Malte Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada, "Dört yıl önce Boğaziçinde 800 Erasmus öğrencisi vardı. Rakam bu sene 100 diyor."

Yabancı öğrencilerin Türkiye'yi geçmiş yıllardaki gibi tercih etmemesi Çukurcuma esnafını da zor durumda bıraktı. Bilhassa emlakçılar Erasmuslu öğrencilerin ekseriyetle tercih ettiği bölgede işlerin artık istedikleri gibi olmadığını söylüyor.

AÇIĞI YABANCI ÖĞRETMENLERLE KAPATIYORUZ

Cihangir'deki Firuzağa Mahallesinde emlakçılık yapan Yalçın Bayazatlı sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada "Şu an Erasmus öğrencilerinde bir düşüş var. Biz emlakçılar olarak bu düşüşü yabancı öğretmenlerle kapatmaya çalışıyoruz ama eskisi gibi kiralık dairelerimizi eskisi gibi hızlı bir şekilde kiraya veremiyoruz. Örneğin eskiden 1 hafta içinde kiralanan daire şimdi 1 ay bazen 2 ay bile sürüyor." ifadelerini kullandı.

Çukurcuma Fotoğraf: Depo Photos Çukurcuma Fotoğraf: Depo Photos


İŞLER %50 ETKİLENDİ

Taxim Park Emlak'ın sahibi Necmettin Bayrak ise eskiden 10 öğrenciye ev kiraladığını bu sayısının şimdi bir ikiye indiğini söyledi. sozcu.com.tr'ye konuşan Bayrak"Erasmus öğrencilerinde büyük bir azalma var. Eskiden 10 öğrenciye kiralık daire veriyordum. şimdi 2 veya 3 adeti geçmiyor. Erasmus öğrencileri kiralık daire piyasasını neredeyse yüzde 50 etkiledi. Şuan Çukurca Mahallesinde daire fiyatlarında büyük bir düşüş var. nedenlerinden bir tanesi de Erasmus öğrencilerindeki azalma. Gözümüz Erasmus öğrencisi arar oldu" dedi.



İSTANBUL ÇOK GÜZEL VE GÜVENLİ BİR ŞEHİR

2015 yılında Erasmus programı kapsamında bir buçuk yıllığına Türkiye'ye gelen Alman öğrenci Lea Auffarth İstanbul'u çok sevdiğini belirtiyor. Lea İstanbul'a gelmeden önce kimsenin kendisine aksi yönde bir şey söylemediğini kent ile ilgili hep olumlu şeyler duyduğunu söyledi.

Lea Auffarth Lea Auffarth


Genç kadın konuşmasında "Kimse bana İstanbul'a gelmemem gerektiğini söylemedi. İstanbul'da Çukurcuma semtinde kaldım. Çukurcuma'yı çok güvenli buldum. Bana orada hiçbir şey olmadı. Genel olarak İstanbul'u güvenilir bir kent olarak değerlendiriyorum. İnsanların beni gitmemen için uyardığı tek yer Tarlabaşı semtiydi. Daha sonra oraya da gittim. Rahatsız edici bir deneyim yaşamadım. Ayrıca aldığım  paraya göre çukurcuma da fiyatlar gayet makuldü. Hatta Almanya'ya kıyasla biraz ucuzdu. Odama 950 TL lira ödüyordum. ama Almanya'da da aşağı yukarı fiyatlar birbirine benzer şekilde. Mesela Çek Cumhuriyetinden bir arkadaşım vardı, fiyatlar onun için pahalı geliyordu." ifadelerini  kullandı.

[custom_content title="Erasmus Programı Nedir? " desc="Erasmus , Avrupa'daki yüksek öğretim kurumlarını birbirleri ile işbirliği yapmaya teşvik eden bir Avrupa Birliği programı. Öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. İsmini, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olan Hollandalı bilim adamı Erasmus’tan almıştır. Erasmus programı genellikle yarım dönem yani 6 aylık yapılan bir programdır. Fakat öğrenci bu programı isterse 12 ay'a uzatabilir. İlk olarak güz dönemi ve sonra bahar dönemi olarak gidilen erasmus programına öğrenci istediği iki dönemden birisini seçerek gidebilir. ">