Ne altın ne dolar en kârlı yatırım aracı borç yapılandırma olacak... Hükümet bu yıl açıkladığı son borç yapılandırma ile birlikte SGK primlerini yapılandırma kararı aldı. Buna göre 4/a, 4/b ve 4/c sigorta primleri yeniden yapılandırılacak. Yapılandırmadan 1 Temmuz 2016 ila 31 Mayıs 2017 tarihi arasında borcu olanlar faydalanabilecek.

GECİKME CEZASI VE ZAMLARI


Prim borcu yapılandırması çerçevesinde kapsamdaki borçların gecikme zammı ve cezasının tamamı silinecek. Borç asılları Yİ-ÜFE oranında güncellenecek ve peşin veya taksitle ödenebilecek. Borcun peşin olarak ödenmesi halinde Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan güncelleme miktarının yüzde 50’si kadar indirim yapılacak. Borcun taksitle ödenmesi halinde ise seçilen taksit sayısına göre vade uygulanacak. Borcun 36 aya kadar taksitlendirilmesi mümkün olacak.

[old_news_related_template title="Maliye Bakanı'ndan borç uyarısı" desc="Maliye Bakanı Naci Ağbal referandum öncesinde ertelenen borç yapılandırması için kesin konuştu. Bakan yeni bir erteleme olmayacağını belirterek, 'Bunun telafisi yok. Yeni yapılandırma kanunu ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/12ph21ph21hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/maliye-bakanindan-borc-uyarisi-1837274/"]

116 BİN TL'YE 104 BİN TL


Kabaca bir hesapla 100 bin TL ana prim borcu olan bir işverenin aslında gecikme zammı ve yıllık ÜFE değerlemesiyle birlikte 116 bin TL ödeyecekti. Fakat kişinin gecikme zammı ve ÜFE değerlemesi silindiğinde ortaya 100 bin TL borç kalıyor. Devlet yeni yapılandırmada borcunu peşin ödemek isteyenlere yıllık ÜFE'nin yarısını yansıtacak. Yani kişinin gecikme zammı silinecek 100 bin TL'lik borcuna karşılık 104 bin TL ödeyecek. Borcunu taksitlendirmek isteyenlerin de gecikme zammı silinecek ve yıllık ÜFE yansıtılacak. Kişi 108 bin TL'yi 36 taksitte ödeyecek. Fakat taksitlere faiz yansıtılacak. Yani borcunu peşin olarak ödeyecek bir işveren 116 bin TL yerine 104 bin TL ödeyecek. 12 bin TL kâr edecek. Kazanç yüzde 10'u aşıyor.

[custom_content title="BORÇ YAPILANDIRMA BÜTÇEYİ DELİYOR" desc="Maliye Bakanı Naci Ağbal, Nisan ayında bütçenin 3 milyar TL, Ocak-Nisan döneminde ise 17,9 milyar TL açık verdiğini belirterek, 'Ancak, ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk dört ayda bütçe açığı 11,9 milyar TL seviyesindedir' dedi."]