AKP hükümetinden engelli araçlarına göstermelik iyileşme geldi. Hükümet torba tasarıyı Meclis’e ilk getirdiğinde engelli, gazi ve şehit yakınlarının ÖTV ödemeksizin satın alabilecekleri araçları ÖTV ve KDV’siz fiyatı 70 bin lirayı aşmayan araçlarla sınırlamıştı. Buna göre vergili fiyatı 124 bin lirayı aşmayan araçlar yüzde 50 KDV ödenmeksizin satın alınabilecekti. Ancak engelli ve gazilerden gelen tepkiler üzerine hükümet Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu sınırı 90 bin liraya kadar çıkardı, ayrıca her yıl yeniden değerleme oranında bu tutarın artırılması kararlaştırıldı. Böylece vergiler dahil 124 bin lira olan sınır 170 bin liraya yükseltildi.

Ancak, tepkilerin dinmemesi üzerine hükümet genel kurulda bu sefer önergeyle vergisiz fiyat limitini iptal etti, yeni limiti ‘tüm vergiler dahil’ 200 bin lira olarak belirledi. Yeni düzenlemeyle limit 90 bin liradan 200 bin liraya yükselmiş gibi görünse de gerçekte vergisiz limit 90 bin liradan 106 bin liraya, vergili araç fiyat limiti de 170 bin liradan 200 bin liraya yükselmiş oldu. 200 bin liradan daha pahalı araçları almak isteyen engelli ve gaziler ise yüzde 160’a varan ÖTV’yi ödemek zorunda kalacak.

1600 cc YASAĞI KALKTI


Aynı maddede yapılan bir diğer değişiklikle, bugüne kadar engelli, gazi ve şehit yakınlarının 1.600 cc ve üstünde vergisiz araç almalarını yasaklayan madde de iptal edildi. Ancak motor hacmine ilişkin sınır kaldırılmasına karşın araçların tüm vergiler dahil fiyat sınırı 200 bin lirada tutulduğu için bu serbesti pratikte işe yaramayacak. Çünkü 1600 cc ve üstündeki araçların ÖTV’si en az yüzde 100 olarak uygulanıyor. Buna göre satış fiyatı 200 bin lira olan 1600 cc’nin üzerindeki bir aracı satın almak isteyen engelli veya gaziler vergisiz fiyatı en fazla 85 bin lira olan bir araç bulmak zorunda kalacak. Ancak 1600 cc ve üzerindeki araçların vergisiz fiyatı bu tutarın çok daha üzerinde olması nedeniyle pratikte bu kolaylık engelli ve gazilerin işine yaramayacak. Düzenleme gereği her yıl 200 bin liralık limit yeniden değerleme oranında yükseltilecek. Dolayısıyla yasa bu yıl yürürlüğe girerse, önümüzdeki ocak ayında bu limit 229 bin liraya çıkmış olacak. Ayrıca Bakanlar Kurulu bu tutarı yüzde 50’ye varan oranda artırabilecek.