Piyasalar bu hafta yoğun bir gündemle karşı karşıya. Merkez Bankası ve ECB toplantıları yatırımcıların ilgi odağında olacak. Ayrıca, Katalonya’da yaşanan gelişmeler de Euro’yu oldukça zorlayacak. ABD ile yaşanan vize krizinin ise diplomatik adımlarla çözülebileceği beklentileri piyasalarda tansiyonun düşmesine neden oluyor. Borsa İstanbul, kayıplarını telafi etme sürecine girdi. Ancak, döviz ve faiz piyasalarında henüz dalgalanma sona ermedi.

ekran-alintisi

Perşembe günü toplanması beklenen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın son açıklamaları faiz politikasının aynen devam edeceğini gösteriyor. TL’deki değer kaybının ve gıda fiyatlarındaki yükselişin tetiklediği enflasyon, MB’nin yüksek faiz politikasının ana nedenlerini oluşturuyor. Nitekim, 13.5 yılın zirvesinde seyreden çekirdek enflasyon faiz indirimi için Çetinkaya’ya manevra alanı bırakmıyor. Kaldı ki, küresel ölçekte doların değer kazanmaya başlaması, artan bölgesel riskler de TL’nindeğer kaybetmesine neden oluyor. Böyle bir atmosferde hükümetin yüksek faizden duyduğu rahatsızlığı her fırsatta dile getirmesine karşın Merkez Bankası’nın faiz indirimine dönük adımlar atmasının önünü kesiyor.

DRAGHI KARARINI VERECEK

Yine perşembe günü para piyasalarını yakından ilgilendiren bir başka toplantı daha olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı kararlar  Euro’nun geleceğinin belirlenmesi açısından kritik öneme sahip olacak. ECB Başkanı Mario Draghi, para politikasına ilişkin izlenecek yol haritasına bu toplantıda karar verileceğini daha önce açıklamıştı. Şimdi piyasalar Draghi’nin güçlü Euro’ya karşı nasıl bir tutum takınacağını ve parasal genişlemeyi nasıl sonlandıracağını görmek istiyor. Katalonya’nın bağımsızlık ısrarı ise Euro’yu zorlayacak. İspanya hükümetinin, Katalonya özerk yönetim hükümetini feshetme kararı krizin ülke ekonomisini zorlayacak boyuta ulaşmasına neden oldu. Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya’nın İspanya hükümetinin kararını kabul etmeyeceğini belirterek, bu kararın Franco döneminden bu yana bölgeye yapılan en kötü saldırı olduğunu belirtti. Bu hafta Barselona- Madrid hattında yaşanacak gelişmeler piyasaların yakın takibinde olacak.

HER KİLİDİN ANAHTARI ENFLASYON

Merkez Bankası’nın (TCMB) bugüne kadar enflasyonla mücadelede kısa vadeli önlemlerle yetindiğini belirten Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, Türk ekonomisindeki her kilidin anahtarının enflasyon olduğu görüşünü yineleyerek şöyle dedi: “Enflasyon belirsizlik yaratır; enflasyon hane halkının reel gelirini düşürür ve harcamalarını azaltır; enflasyon firmaların fiyatlama ve üretim politikalarını olumsuz etkiler. Enflasyon faiz getirir; yüksek faiz, dış borçlanma getirir, cari açık getirir, değersiz para birimi getirir.” TCMB’nin faizleri daha da  yükselterek,sadece enflasyonun daha fazla yükselmeseni önleyebileceğini ama onu düşüremeyeceğini belirten Taştan, “Çözüm arz yönlü  önlemlerdir. Bu konuda atılan adımların da başarılı olduğunu belirtmek zor. Neredeyse tamamı kısa vadeli önlemlerdir. Bu çerçevede TCMB’den bir politika hamlesi beklemiyorum. Buna karşın kura ve enflasyondaki son dönem gelişmelerin etkisine vurgu yapacağı görüşündeyim” ifadelerini kullandı.

DRAGHİ, EURO'YU HAREKETLENDİRİR

ABD’de 2018 mali bütçesinin onaylanması ve Merkez Bankası’nın (FED) yeni başkanının kim olacağına dair tartışmaların etkisiyle dolar endeksinin yükseldiğini belirten Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı, ABD tahvillerindeki yükselişlerin doların TL karşısında değerlenmesini de tetiklediğini ifade etti. Nalbantlı, “3.6450 lira üzerindeki kapanışların kuru 3.74-3.78 lira bölgesine götürebileceğini düşünüyorum”  dedi. Borsa İstanbul’da ise 107.700 ile 110 bin puan noktalarının takip edileceğini belirten Nalbantlı, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirmesini beklemediğini dile getirdi. Nalbantlı, piyasaların Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını açıklamasının da piyasaları hareketlendirebileceğini kaydetti. Merkez Bankası (MB) kararlarında faiz oranlarında bir değişiklik beklemediklerini belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Burak Yunuscular ise “Büyümede ortalama bir performans yakalansa da enflasyondaki artış hızının da yükselmesi MB’nin sıkı para politikası duruşunu son çeyrekte de koruması gerektiğini ortaya koyuyor” dedi.

KATALONYA EURO'YU YORACAK

Yüzde 11.2 seviyesine çıkan enflasyon ile piyasa faizleri arasındaki makasın daraldığına ve reel faizin düştüğüne dikkat çeken Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Merkez Bankası’nın bu hafta açıklanacak kararlarına ilişkin olarak, “Bu toplantıda faiz artışı beklemiyoruz, ancak gerektiği takdirde olabileceğine dair bir sözlü yönlendirme de bekleyebiliriz” dedi. Bölgesel risklerin de etkisiyle faiz oranlarının yüksek kalmaya devam edeceğini belirten Erkan, Hazine’nin bu hafta yoğun bir borçlanma takvimi olduğunu ve 2 yıllık ile 10 yıllık tahvil faizlerinde artış olabileceğini dile getirdi. Bu hafta ABD’de vergi reformu ve yeni Merkez Bankası (FED) Başkanı’nın belirlenmesiyle ilgili haber akışının izleneceğini belirten Erkan, ABD ile vize krizinin kısa sürede çözüleceği varsayımına rağmen doların 3.65 lira seviyesinin üzerinde aşırı bir dalgalanma göstermemesinin olumlu olduğunu ancak kurun aşağı da inmediğini belirtti. Erkan şöyle dedi: “ Bu hafta gerçekleşecek olan Merkez  Bankası’nın toplantısında, faizlerde değişiklik yapması beklenmeyen Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına vurgu yapmasının yanında, gerekirse ilave sıkılaştırma yapabileceğini duyurmasını bekliyoruz” Erkan, İspanya’nın Katalonya bölgesinin özerkliğini sona erdirmesiyle bir üst aşamaya tırmanan krizin Euro’da dalgalanmaya yol açabileceğini, “güçlü Euro istemeyen” Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bu hafta gelecek yıla ilişkin teşvik planlarını açıklayacak olmasının değişim yaratabileceğini belirtti.