Yatırım ve büyüme konusunda zorlu bir dönemden geçen perakendede, 250 milyon TL’lik yatırımla İstanbul Küçükyalı’daki Hilltown AVM projesini açmaya hazırlanan Rönesans Gayrimenkul, kâr yerine sağlıklı kalmaya odaklandı. Gelecek 2 yıllık dönemde sektörün sıfır ya da az kârla çalışabileceğini kaydeden Rönesans Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Şimşek, kiralamalarda ise yüksek faiz giderleri nedeni ile TL’ye dönüşün oldukça zor olacağına dikkat çekti.

250 MİLYONLUK YÜK


Projenin tanıtımı için önceki gün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Şimşek, TL ile kiralamanın çok fazla popülize olduğunu dile getirdi. Bu konuda, sert bir savunma yapan perakende derneklerini de eleştiren Şimşek, “Biz yatırımlar için yüzde 7 ile borçlanırsak o zaman kiralamada TL’ye döneriz. Şimdi yüzde 15 faiz ile borçlanabiliyoruz. Bu da bir projede 250 milyon TL daha fazla ödeme yapmak demek. Bu iki yıl kimse kâr etmeyecek ya da az kâr edecek ama önemli olan sağlıklı kalabilmek” diye konuştu.

RİSK ALIYORUZ


Hasan Şimşek, perakende markalarının bir dönem orantısız büyüme ile maliyetleri kontrol edemez bir noktaya geldiğini, bazı AVM yatırımcılarının ise değerinin iki ya da üç katı fiyata kiralama yaptığını dile getirdi. Bu ortamda zorda kalan perakendecilerin istediği zaman dükkanını kapatarak AVM’den çıktığını ve yasaların kiracıdan yana olduğunu anlatan Şimşek şöyle devam etti:

“Biz Türkiye’de yatırımcılar olarak büyük risk alıyoruz. Avrupa’da 10 yıllık kontrat yapan perakendeci bir yılın ardından AVM’den çıkmak isterse diğer 9 yılın kirasını ödemek zorunda. Türkiye’de ise yatırımcının alabileceği en fazla 3 kira.”

15 MİLYON ZİYARETÇİ BEKLENİYOR


RÖNESANS Gayrimenkul Genel Müdürü Hasan Şimşek, 250 milyon Euro yatırım değerine sahip olan Hilltown hakkında bilgi verdi. Şimşek şunları söyledi:

“Konsept mimarisi Amerikalı mimarlık ofisi Elkus Manfredi Architectsimzası taşıyan projemizde 63 bin metrekare kiralanabilir alanı ve yaklaşık 2 bin metrekare eğlence alanı var. Hilltown’da 192 adet mağaza, 12 sinema salonu, 40 adet cafe/restoran ve 2 bin 400 araçlık otopark bulunuyor. Yıllık ziyaretçi sayısının ise 15 milyona ulaşmasını bekliyoruz.”

MARKALAR FRENE BASMA KARARI ALDI


YAKLAŞIK 7 yıl önce arazisi kiralanan ve 3 yıldır da inşası devam eden Hilltown projesinin eylül ayında açılmasının planlandığını kaydeden Hasan Şimşek, yüzde 60’ı kiralanan projede kalan yüzde 40’lık kısmı kiralamak için de çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Şimşek, projenin açılışında Türkiye’de olmayan birkaç markayı getirmek istediklerini ancak, markaların bu dönemde frene bastığını aktardı.

Rönesans Gayrimenkul Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş ise proje kapsamında bir otel yatırımı da yaptıklarını ancak turizmdeki düşüşün ardından otel için bir işletmeci bulamadıklarını dile getirdi. “Uluslararası bütün markalarla konuştuk, özünde hepsi İstanbul’a güveniyor ancak Küçükyalı bir turizm destinasyonu olmadığı için yanaşmıyorlar” diye konuşan Özgümüş, otelin bir süre ofis olarak kullanılabileceğini, turizmdeki toparlanma ile yeniden binanın otel konseptine dönebileceğini aktardı.

2