Yıldız Holding’in Harvard Üniversitesi ile iki yıl önce yaptığı işbirliği sonucunda hizmete açılan Sabri Ülker Merkezi, kısa süre içinde yeni buluşlara imza attı. Prof. Gökhan Hotamışlıgil başkanlığındaki merkez, Türk öğrenci ve akademisyenler için de önemli bir çalışma ortamı ve bilimsel köprü durumuna geldi. Sabri Ülker Vakfı’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ve önemli buluşlara imza atan üç öğrencisi Doç. Dr. Furkan Burak, Yard. Doç. Dr. Ebru Erbay ve Doçent Dr. Erkan Yılmaz faaliyetlerini anlattılar. Merkezden çıkan araştırmaların, önemli hastalıkların önlenmesi için mihenk taşı kabul edilebilecek düzeyde olduğunu belirten Prof. Gökhan Hotamışlıgil ile toplantı sonrası kısa süreli sohbet fırsatı da bulduk.

YENİ NESİL KIRILGAN


Hotamışlıgil, sohbetimizde büyük emek ve yatırımlarla yetiştirilen genç bilim insanları ile ilgili önemli uyarılarda bulundu: “Türkiye 10 yıldan beri bilimin alt yapısına inanılmaz paralar yatırıyor ve bunun da ürünleri var. Yani meyvesini alıyoruz. Bakın bu salonda bile böyle yedi, sekiz kişi başarılı genç bilim insanımız var. Bu yeni nesil genç bilim insanları yurtdışından dönüyorlar. Kendi programlarını kuruyorlar ve başarılı oluyorlar.” Toplantıda kısa bir konuşma yapan Bilkent Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Ebru Erbay’ın, Sabri Ülker Merkezi’nde çalışmalar yapıp ülkeye döndükten sonra Bilken’te kendi bağımsız laboratuvarını kurduğunu belirten Hotamışlıgil, “Ebru’nun kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili çalışması Science TM Dergisi’nde yayınlandı. Bu Cumhuriyet tarihimizde 10 kez oldu ya da olmadı” dedi.

Ülkenin geleceği için yetişmiş bu genç beyinlerin önemini vurgulayan Prof. Hotamışlıgil, “Bu çocuklar gidecekler çünkü kendilerini güvende hissetmiyorlar. Türkiye’de başarılı olan yeni nesil bilim insanı çok kırılgan. Bunlara sahip çıkmak, desteklemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.