Başta Almanya olmak üzere AB ülkeleri ile gerilen ilişkiler ve siyasetin geleceği, yeni güncellemeler için müzakere aşamasındaki Gümrük Birliği’nin kaderini belirleyecek. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİ- AD) tarafından dün İstanbul’da düzenlenen ‘Küresel Ticaret’ temalı konferansta Gümrük Birliği’nin geleceği masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan TUSİAD Başkanı Erol Bilecik, geçen yıl dünya ticaretinin 2008’deki küresel finansal krizden bu yana yüzde 1.3 ile en düşü k büyüme oranını gerçekleştirdiğini söyledi. 15 yıl sonra ilk kez ticaretin yüzde 2.3 olan küresel büyümeden daha yavaş yükseldiğini kaydeden Bilecik, geçen yıl ABD ve Avrupa ülkelerinde çok güç lü biçimde hissedilen popülizm rüzgarının dinmiş gibi görünse de belirsizliklerin ve risklerin devam ettiğine dikkat çekti.

ENTEGRASYON HIZLANDI

Son yıllarda dünyadaki korumacılık trendinden Türkiye’nin de nasibini aldığını aktaran Bilecik, özellikle ilave gümrük vergisi mekanizmasıyla birçok sektör ve ürün için ithalatı zorlaştırıcı tedbirler alındığını aktardı. Burada Türkiye’nin karşılık olarak korumacılık yerine katma değerli üretime yönelmesi gerektiğini anlatan Bilecik, “Gümrük Birliği bizim için gümrük tarifelerinin indirilmesinin çok daha ötesinde anlam taşıyor. Yürürlüğe girdikten sonraki 20 yılı aşkın sürede Gümrük Birliği, birçok sektörde önemli dönüşü mler yaşanmasını sağladı. Türkiye ekonomisinin dışa açılma süreci ve küresel ekonomiye entegrasyonu hızlandı. Avrupa Birliği’ne üyelik yolunda büyük bir adım atıldı. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ülke ekonomisi ve AB’ye üyelik sürecinde 20 yıl öncesine benzer olumlu bir etki yaratır. Bu nedenle, mü- zakerelerin siyasi gerginlikler nedeniyle beklemeye alınmaması, sekteye uğratılmaması gerekiyor” diye konuştu.

DESTEKLERİ DEVAM EDİYOR

Bugün gelinen noktada, Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olan Avrupa ile sadece malların değil, hizmetlerin ve tarım ürünlerinin de dahil olduğu daha kapsamlı ve daha modern bir anlaşma için müzakerelerin devam ettiğini kaydeden Bilecik, “Üyesi olduğumuz Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu Business Europe da Gümrük Birliği’nin güncellenmesine desteğini mayısta katıldığımız Malta’da yapılan Başkanlar Konseyi toplantısında açıkça ifade etti” şeklinde konuştu.

SİYASİ ORTAMA GÖRE ŞEKİLLENECEK

Avrupa Komisyonu Ticaret Genel Müdürlüğü Direktörü Ignacio Garcia Bercero, Gümrük Birliği ile birlikte 20 yıl boyunca ortaklığın her iki tarafa da büyük başarı getirdiğini belirtti. Burada hizmet ticaretini de içeren bir müzakere sürecinin olduğunu kaydeden Bercero, “Tedarik ve tarım konusunda da ekonomik ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesini konseye öneri olarak sunduk. Konsey inceliyor. Bu siyasi ortamdan etkilenecektir. Karar alındığı zaman da bu modernleşme konusunda daha hızlı bir şekilde ilerleyebiliriz. Türkiye bazı konularda yükümlülüklerine tam olarak uymuyor. Ancak bu önemli bir proje ve biz bu proje ile ilişkilerimizi daha iyi bir noktaya getirebiliriz” şeklinde konuştu.

ŞANTAJ OLARAK KULLANILMASIN
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, son zamanlarda siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya’nın Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini bir şantaj aracı olarak kullandığını, bunu da yadırgadıklarını söyledi. Tüfenkci, “Özellikle uluslararası ticarete öncülük ettiğini ifade eden bir ülkenin diğer ülkeler noktasında ekonomik anlamda bir şantaja yönelmesi ve Gümrük Birliği’nin güncellenmeyeceği yönünde bir takım beyanlarda bulunması bizi üzüyor. Çünkü biz inanıyoruz ki bu Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Türkiye kadar Avrupa Birliği için de bir kazanç. Şu anda herhangi bir kopukluk yok, kendi seyri içerisinde devam ediyor. Ama biz bunu hızlandırmak istiyoruz. Bunu 2018’in sonuna doğru belirli ,bir yola koymak istiyoruz” diye konuştu.