Türkiye yıllardır 'babayiğit'ini arıyor. Yerli otomobili üretecek firma henüz belli değil. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü Yerli otomobil üretimi konusunda büyük yol aldıklarını belirtiyor. Ancak otomobilin nerede ve hangi il de üretileceği hala bilinmiyor. Bu durumun belli olmaması Türkiye'deki ticaret ve sanayi odalarını harekete geçirdi. Tüm illerin başkanları yerli otomobilin kendi illerinde yapılması için mesaj gönderirken bazı illerden arazi dahi hediye edildi. Aksaray, Kocaeli, Sakarya ve Kayseri arasında yerli otomobili üreten kent olmak için kıyasıya rekabet yaşanıyor.

25 milyon değerindeki arazi Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde yerli otomobil için tahsis edilen arazi. Fotoğraf: Sozcu.com.tr

25 MİLYONLUK ARAZİ BEDELSİZ VERİLECEK


Geçtiğimiz günlerde Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş sozcu.com.tr'ye Organize Sanayi Bölgesinde 25 milyon değerindeki bin dönümlük araziyi yerli otomobili üretecek firmaya bedelsiz vereceklerini açıklamıştı.  Koçaş bunun nedeni olarak Aksaray'ın jeopolitik konumunun otomobil üretimine elverişli olmasını gösterdi.

SAKARYA, YERLİ OTOMOBİL İÇİN HAZIR

Yerli otomobil üretiminin talipleri arasında gelen illerden bir diğeri ise Sakarya. Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu: "Sakarya, yerli otomobil üretimi için en avantajlı il. Üretim üssü için yerimiz hazır. Bizler de hep birlikte bu milli yatırımı şehrimize kazandırmak için gereken tüm çalışmayı yapıyoruz, yapacağız "SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul: "Yerimiz hazır, üretim üssü çalışmamız hazır, dosyamız hazır. TOBB Başkanımıza, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza son hazırlıklarımızı tekrar sunacağız ve çalışmalarımıza hep birlikte hız kesmeden devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

ÜRETİM İÇİN GEREKLİ ANA MADDE KAYSERİ'DE

Şimdi ise Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)  Başkanı Mehmet Büyüksimitci, milli üretime talip olan bir diğer iller arasında. Büyüksimitci, yatırımın Kayseri'de yapılmasını belirtirken, ana maliyet unsuru olan lityum iyon hücresini Kayseri´de üretme yeteneğine sahip firmaların yer aldığını söyledi. Büyüksimitçi konuşmasında KAYSO olarak yerli otomobil yatırımının  burada  yapılması konusunda ısrarcı olduklarını belirtirken yerli otomobilin tamamen elektrikli araç olarak üretilmesi gerektiğini dile getirdi.