Hükümet, devlete ait lojmanların satışı için harekete geçti. Torba tasarıya eklenen bir madde ile lojman satışının önü açılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Tulumbada su bitti’’ açıklamasının ardından hükümet, 54 bin kamu lojmanını satma kararı aldı. Torba tasarıya eklenen madde, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda sert tartışmaların ardından kabul edildi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 54 bin konutu satacaklarını açıklarken, CHP, MHP ve HDP’li vekiller satışa karşı çıktı. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Babam satışı duyunca, ‘Eyvah, sıra lojmanlara geldiyse iş bitmiş’ dedi. Demek ülke bu hallere düştü” diyerek, kararı eleştirdi.

PARA YOK JET KİRALANDI

Atıcı, Bakan Ağbal’a, “Madem para yok, 5 milyar lira zarar eden THY’ye niçin ABD’den 11 milyar dolarlık uçak alıyorsunuz” diye de sordu. Atıcı, “Kaynaklar boşa harcanıyor. Parlamentolar arası işbirliği toplantısı için St. Petersburg’a gideceğiz. Hep tarifeli uçakla giderdik. Şimdi Meclis Başkanı özel jet kiralamış, milletvekillerini eşleriyle davet ediyor.  Para yoksa niçin jet kiralıyorsunuz” dedi. Toplantıda söz alan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise lojmanların kaynak sağlamak için satılmasını eleştirdi ve “Paranız olmasa 5 milyar zarar eden THY’ye, 11 milyar dolara uçak almaya kalkmazsınız. Paraya ihtiyacı olup lojmanları satan devlet bunu yapmaz” dedi. Çıray, hükümetin şehir hastanelerine para yağdırdığını da belirtti ve “Bu hastanelere hasta garantisi vererek 20 yıllık sağlık bütçesini kapattınız. Köprü yapıyorsunuz, pahalı köprüden geçen yok. Başkalarının kullandığı köprüyü gariban vatandaşa finanse ettiriyorsunuz” dedi. Maliye eski Bakanı CHP’li Zekeriya Temizel de, lojman satışının 15 yılda bir gündeme geldiğini söyledi. Memurların lojmanlardan çıkarılması halinde 50 bin kişinin ev kirası derdine düşeceğine işaret eden Temizel, “Lojman satışından gelecek para, Nasrettin Hoca’nın tellere takılan yünlerden beklediği gelire benzer. 50 bin memur ne olacak? Onları, işini bilen memur olmaya mı itiyorsunuz” dedi.

SARACOĞLU’NDA YIKIM TARTIŞMASI

KAMUYA ait lojmanların satışı tartışılırken yıllarca bakan ve üst düzey bürokratların oturduğu Ankara’daki tarihi Saracaoğlu Mahallesi de gündeme geldi. CHP’li Bülent Kuşoğlu, mahallenin kat karşılığı satışına izin verilmesini eleştirirken, Maliye Bakanı Ağbal, “Saracoğlu’nu tüm vatandaşlara açacağız’’ dedi. Saracoğlu’nun Ankaralının yeşil mekanı olacağını dile getiren Ağbal, “Ankara’nın göbeğinde balkonlarda çamaşırlar, camlarda kavanozların olduğu evler Ankara’ya yakışıyor mu” dedi. Komisyon üyeleri ise, “Siz nerede yetiştiniz Sayın Bakan, sizin evinizde çamaşır asılmıyor mu?” sorusunu yöneltti. Ağbal da, “Tabii ki insanız, çamaşır da asılacak, kavanoz da konacak. Çamaşırların asılmasına saygı duyuyorum” cevabını verdi.

MİLYON DOLARLAR KANALİZASYONDA 

İsviçre’nin kanalizasyon sisteminde her yıl yaklaşık 4 milyon dolar değerinde altın, gümüş ve başka değerli metallerin akıp gittiği belirtiliyor. 64 arıtma tesisinde yapılan analizlere göre, atık suya karışan altın miktarı 43 kiloyu bulurken, bu miktardaki altının yaklaşık 2 milyon dolar değerinde olduğu kaydedildi. Taneciklerin çoğunlukla altın rafinerilerinin ve lüks saat fabrikalarının olduğu bölgelerde kanalizasyona karıştığı düşünülüyor. Konuya ilişkin hazırlanan raporda, “Lağım içindeki altın yoğunluğunun potansiyel değeri, geri toplamaya uygun” denildi.

773 MİLYONLUK LİSANS CEZASI

BİLGİSAYAR işlemcileri üreten Qualcomm, hukuk savaşlarından birini daha kaybetti. Şirket, Tayvan’da 773 milyon dolar cezaya çarptırıldı Günümüzde satışa sunulan mobil cihazların büyük bir bölümünde işlemcileri kullanılan Tayvan Adil Ticaret Komisyonu konuya ilişkin açıklamasında Qualcomm’un geride kalan 7 yılda patentlerini lisanslarken tekel karşıtı kuralları çiğnediğini belirtti. Şirket dünyadaki birçok düzenleyici kuruluş tarafından aynı sebeple suçlanıyor. Şirket, gelirlerinin önemli bir bölümünü lisanslardan elde ediyor.