Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) yüzde 40 ile 68 oranında değişen zam yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak vatandaştan gelen tepkiler üzerine bugün, MTV zammı yüzde 40'tan yüzde 25'e indirildi. Motoru 1300 CC'den düşük molan araçlar için ise zam yüzde 15 olarak uygulanacak. İnternetin vergi fenomeni Danışman Ozan Bingöl yeni yapılan vergi oranını Sozcu.com.tr'ye yaptığı konuşmada değerlendirdi.

YETERLİ İNDİRİM DEĞİL

Yüzde 25'e indirilen zammında fazla olduğunu söyleyen Danışman Ozan Bingöl Sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklama " Yeni yapılan zam beni biraz mutlu biraz mutsuz etti. Şöyle ki 2 haftadır durmadan söyledik. MTV de indirim oldu ama yeterli bir indirim değil. Motorlu Taşıtlar Vergisi her yıl yeniden değerleme oranı kadar artar.  O oran ne ise biz ona razıyız. Çünkü bu durum 30 yıldır böyle oldu. Bana göre Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde araç değerine göre vergi alınması daha sağlıklı ve adaletli olacaktır" dedi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Yeni MTV oranı açıklandı" desc="MTV zammı yüzde 40'tan yüzde 25'e indirildi. 1.3 motor altı için zam yüzde 15 olarak uygulanacak. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/sur-sondakika-46.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-yeni-mtv-orani-aciklandi-2047945/"]

TAMAMEN KURNAZLIK

1.3 motor altı araçlar için uygulanan % 15 zam oranı hakkında da açıklamalarda bulunan Bingöl, 'Bu durumu tamamen kurnazlık olarak değerlendiyorum' ifadelerini kullandı. "1.3 motorlu araçlar Türkiye'de  %14 civarında alt gelir gurubuna yönelik. Bence bu şekilde yapılması bir nebzede olsa zam algısını kırmaya yönelik yapılmış bir uygulama." diyen Bingöl, sözlerini şu şekilde noktaladı:

Bence araçları 1.3 veya 1.6  motor olarak ayırmamaları gerekir. Aracın bedeline göre gümrüksüz vergi değerine göre vergi alınması daha doğru bir uygulamadır. Ama gelen zam yüzde 40'tan  yüzde 25'e çekiliyor olması doğru bir uygulama değil. MTV kanunun 10.maddesinin 1 fırkası uygulanmalı her yıl Yeniden değerleme oranı kadar arttırılır bugüne kadar hep  böyle oldu. içinde bulunduğumuz yıl yüzde 3.83 zam yapıldı. şuan yapılan % 25 artış doğru değil kabul edilemez. 1.3 motor altında  kaç araç var ki? Bu biraz algıyı değiştirmek için yapılmış bir uygulama.