İnternet gazeteciliği yazılı basını bitirir mi? İleride çalışanların işini robotlar mı devralacak? Bu tür sorular gelişen teknolojiyle birlikte sürekli akıllara geliyor. ING Bank ise yaptığı bir araştırmada kağıt paranın sonunun gelip gelmeyeceğini insanlara sordu.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 26'SI SICAK BAKIYOR


15 ülkede 14 bin 700 kişiyle yapılan araştırmada Hollandalıların yüzde 41'i bir gün kağıt paranın ömrünün biteceğini düşünüyor. Hollandalılar'dan sonra en yüksek olan yüzde 38 ile Belçikalılarda.
15 ülke arasında 6'ıncı sırada bulunan Türkiye'den ankete katılanların yüzde 26'sı kağıt parayı bırakmaya sıcak bakıyor.

'Kağıt paradan vazgeçmeyeceğim' diyenlerin oranı. Tablo: ING Bank 'Kağıt paradan vazgeçmeyeceğim' diyenlerin oranı. Tablo: ING Bank


ING Bank'ın kıdemli ekonomisti Ian Bright Business Insider'a yaptığı açıklamada, “İnsanlar kağıt para kullanmayı seviyorlar. Bence gelecekte hala kahve ve gazete alırken alışverişlerini kağıt parayla yapmaya devam edecekler. Sıklıkla kağıt para kullanan kişilerin merhametlerine daha düşkün olduklarını söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.

SUÇ ORANI ARTABİLİR


Ödeme sistemleri şirketi Master Card'ın patronu Mark Bannet geçen sene yaptığı bir açıklama önümüzdeki 30 yıl içinde kağıt para kullanımının modasının geçeceğini ifade etti.

Ekonomist Heike Mai ise kağıt paranın bitmesinin suç oranını artırabileceğini söylüyor. Mai, “Her 10 ödeme işleminden birinde suç tespit ediliyor” diye konştu.