Doç. Böke, Bankalar Kanunu ve Ticaret Kanunu ile bu kanunlara dayanarak düzenlenen şirket ana sözleşmelerinin bankalara her yıl mart sonuna kadar genel kurul toplantılarını yapmalarını emrettiğini söyledi. Böke bu yasal zorunluluğa rağmen Vakıfbank ve Halkbank’ın genel kurullarını hükümet eliyle sessiz sedasız referandum sonrasına ertelediğini, Ziraat Bankası’nın da sürenin dolmasına 4 gün kaldığı halde toplantı tarihini açıklamadığını ifade etti.

TOPLANTILAR 4 MAYIS’TA


Böke, hem Vakıfbank hem de Halkbank’ın kanunda açıkça yazan kuralı ihlal edip genel kurul tarihlerini 4 Mayıs’a ertelediklerini belirtirken, “Saray rejiminin hukuku yok sayma anlayışının devamı olarak, Halkbank ve Vakıfbank yönetimleri, açıkça yasa dışı olan bu erteleme için ortaya bir gerekçe dahi koymadı” dedi.

[special_article_template title="Genel kurulların keyfi biçimde ertelenmesi demek, millete ait kaynağın kullanıldığı kurumların ve o kurumların alacağı kararların saklanması, kamuoyu denetiminden kaçırılması demek." desc="" who="CHP Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke"]

SAYIŞTAY RAPORU GÖRÜLECEKTİ


Genel kurullarda bu bankaların 2016 yılı faaliyet dönemine ait yıllık Faaliyet Raporu, Sayıştay Raporu, Denetim Raporu, Denetçi Raporu, Finansal Tablolar ve Kâr-Zarar durumlarının ilan edileceğine işaret eden Böke, banka yönetimlerinin ve yöneticilerinin 2016 yılı içinde yaptığı bütün işlemlerin yasalara ve tüzüklere uygun olup olmadığının burada oylanacağını söyledi. Böke, genel kurulların banka faaliyetlerinde hukuka aykırılık ve suiistimal olup olmadığının ortaya çıkması, bir sonraki döneme dair kararların alınması için büyük önem taşıdığını da ifade ederken, “Genel kurulların keyfi biçimde ertelenmesi demek, millete ait kaynağın kullanıldığı kurumların ve o kurumların alacağı kararların saklanması, kamuoyu denetiminden kaçırılması demek” dedi.

[old_news_related_template title="İlk çeyrekte verilen kredi miktarı 175 milyar TL'ye koşuyor" desc="Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın yılın ilk üç ayında verilen kredi miktarının geçen yıla göre yüzde 46 arttığını söyledi. Aydın kredi tutarının 175 milyar TL'ye dayanabileceğini belirtti. Vatandaşın bu denli hızlı şekilde kredi çekmesi geri ödeme noktasında soru işaretlerine neden oluyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/12ph12hp12.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/ilk-ceyrekte-veriler-kredi-miktari-175-milyar-tlye-dayanabilir-1758287/"]

HÜKÜMETİ ÜRKÜTEN ŞEYLER Mİ VAR?


Böke, kamuya ait banka genel kurullarının referandum sonrasına niçin ertelendiği konusunda hükümetin acilen kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin on yıllar içinde dişinden tırnağından arttırarak oluşturduğu ve finansal sistemin bel kemiği olan bankalarla ilgili gizli planları olup olmadığını hükümete soran Böke, “Saray’ın danışmanlarının yöneticisi olduğu ve Varlık Fonu dediğiniz İpotek Fonunuz, kamu birikimlerini yabancılara ya da yandaş işadamlarına daha kolay açsın diye, bu bankaların yönetimleriyle ya da yapılarıyla mı oynayacaksınız?” sorusuna da yanıt verilmesini istedi. Kuralsızlığın faturasını 80 milyon vatandaşın ödemek zorunda kalacağını belirten Böke, hükümete ayrıca şu kritik soruları yöneltti:

Bu bankalarımızla ilgili kamuoyundan sakladığınız devir, el koyma, fon oluşturma, hukuki çerçeve değişikliği, birleştirme adı altında yeni operasyonlar mı planlıyorsunuz?

Ya da bilmediğimiz ve kimsenin aklına gelmeyen gizli planlarınız mı var?

Bankalarımızın 2016 hesaplarında hükümeti ürküten şeyler mi var?

Rakamlar çok kötü sonuçlar mı ortaya koyuyor?

Yoksa yandaşlara sağlanan kamu kaynaklarını saklayamaz hale mi geldiniz?

Bunların referandum öncesi ortaya çıkmasından mı çekiniyorsunuz?

Referandum öncesi bu bankalarla ilgili olarak hangi bilgilerin ortaya çıkmasını istemiyorsunuz?