Küçük bir Anadolu şehri Niğde’de devletin hizmet binalarına ödediği kira adeta dudak uçuklattı. 351 bin nüfuslu Niğde’de sadece 4 kamu kurumunun 11 taşınmaza ayda 690 bin 977 TL, yılda yaklaşık 10 milyon TL kira ödediği ortaya çıktı. Niğde’de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Müftülük ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü gibi 4 kamu kuruluşunun 11 taşınmazda “kiracı” olduğu anlaşıldı.

HİZMET BİNASI YAPILABİLİR


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, Niğde’deki 11 hizmet binasının aylık kira bedelinin 690 bin 977 TL olduğunu belirtti. Bakan Ağbal, “İŞKUR İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İl Özel İdare Genel Sekreterliği, Belediye Başkanlığı, SGK İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü faaliyetlerini kendi mülkiyetlerine ait taşınmazlarda yürütmektedir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi yerleşkesinde bulunan taşınmazların bir kısmı da kendi mülkiyetlerindedir” dedi. Ağbal ayrıca, Haziran 2017 itibarıyla ülke çapında 3 bin 910 hizmet binasının kiralandığını açıkladı. Ancak bu taşınmazların kira tutarlarını paylaşmadı. CHP’li Gürer, devletin yalnızca Niğde’de 4 kamu kuruluşunun kiraladığı 11 taşınmaz için yıllık 10 milyon TL’ye yakın para ödemesinin düşündürücü olduğunu ifade ederek, “Devletin kiraya ödediği milyonlarca lira ile her yıl bir veya birkaç kurum için hizmet binası yapılabilir. Asıl devletin yüksek bedeller ile kiralar ödemesi manidar. Kiraya ödenen paralar ile plazalar dikilir” dedi.

BÜTÇENİN ÜÇTE BİRİ GİDİYOR


Ömer Fethi Gürer, devletin Niğde’de İl Özel İdare bütçesinin üçte biri kadar rakamın hizmet binası için kiraya harcandığını kaydetti. Gürer şöyle dedi: “Kamu kurumları için ödenen kira miktarları ciddi rakamlardan oluşmaktadır. Türkiye genelindeki kamu kurumlarının kiralık bina sayısının 3 bin 910 olduğu göz önüne alındığında ülke genelinde devletin kiraya ödediği miktarın gerçek büyüklüğü de ortaya çıkacaktır. Devlete ait çok sayıda hizmet binasının boş ve kullanılmaz olması da ayrıca incelenmesi gereken bir husustur.”