Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) ekonomik göstergeleri kırılganlığa işaret eden gelişen piyasa ülkeleri içinde Türkiye’nin yer almaya devam ettiğini bildirdi. S&P tarafından güncellenen listede diğer 4 ülke ise değişti. Yeni listede Türkiye ile birlikte Arjantin, Pakistan, Mısır ve Katar yer alırken, göstergeleri iyiye giden ülkeler olarak Tayland, Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya sayıldı.

PARA BULMAK ZORLAŞTI

ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkanı Ben Bernanke’nin parasal genişlemeye son vermeye başlayacaklarını açıkladığı 2013 yılında Kırılgan 5’li arasında Türkiye ile Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika sayılıyordu. Cari açığı yüksek olan bu ülkelerin tasarruf oranlarının yeni yatırımlar için yetersiz olduğu vurgulanıyordu. Aradan geçen sürede, gelişen piyasalar için parasal sıkılaştırma tehlikesinin iyice somutlaştığını belirten S&P uzmanları, FED ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmeye başladığını, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ise tahvil alımını azaltmaya yöneldiğini hatırlattı. 20 gelişen piyasa ülkesiyle ilgili değerlendirmede, “Önceki Kırılgan 5’linin üyesi olan Türkiye, hangi değişkene bakılırsa bakılsın, hep en kırılganlar arasında yer alan tek ülke” denildi. Sıralama belirlenirken, ülkelerin aylık bazda kaç kez en  Kırılgan 5’li, kaç kez en dirençli 5’li arasında yer aldığı hesaplandı.

DOLARI MERKEZ DEĞİL VİZE DÜŞÜRDÜ

Doların 3.8870 liraya kadar yükselmesinden sonra Merkez Bankası’ndan (MB) arka arkaya iki hamle geldi. Dolarda 3.90 lirayı kritik eşik olarak gören MB, Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM) ve reeskont kredilerinde değişikliğe giderek TL likiditeyi azalttı, döviz erişimini kolaylaştırdı. Serbest piyasada dolar 3.8740 liradan, Euro ise 4.5020 liradan güne başladı. MB’nin attığı sıkılaştırma adımlarından sonra dolar yaklaşık 3 kuruş gerileyerek 3.8455 liraya düştü. Dolar günü 3.8670 liradan, Euro 4.4770 liradan tamamladı. Döviz piylasalarının kapanmasından sonra ABD’nin Türkiye’de vize işlemlerine kısmen başlayacağını açıklaması ile bankalar arası piyasalarda dolar 3.8255 liraya, Euro 4.4329 liraya kadar geriledi. ABD ile vize krizinin aşılabileceği yönündeki beklentilerin artması ile Borsa İstanbul’da da alımlar güç kazandı. Borsa günü yüzde 2.58 yükselişle 114.165 puandan tamamladı.