Dana kıyma 44 TL, kuşbaşı 46 TL, dana antrikot 62 TL. Et ve Süt kurumunun “kıyma 32 lira olacak” açıklamasının ardından kasaplara giden vatandaşlar şok oldu. Çünkü kilosunu 32 liraya almayı planladıkları kıyma 44 lira olmuştu.

ESK NE DEMİŞTİ?


Et ve Süt Kurumu (ESK) önceki gün kasaplara kilogram başına 22.5 TL artı KDV fiyat ile taze karkas et sattığını açıklamıştı. ESK’nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre kasaplar, kurumdan satın aldıkları karkas etleri perakende olarak kilogram başına kıyma için 32 TL, kuşbaşı için 34 TL fiyat ile satışa sunacaktı.

Görüştüğümüz bir kasap dana kıymaya geçen haftaya göre 2 TL zam geldiğini söyledi. Görüştüğümüz bir kasap dana kıymaya geçen haftaya göre 2 TL zam geldiğini söyledi.

BAKANLIK DA KIRMIZI ET AÇIKLAMASI YAPMIŞTI.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de cumartesi günü bir açıklama yapmış, kırmızı et piyasasında fiyatlarları tırmandırma gayreti içinde olanları görmezden gelemeyeceklerini belirtmişti. Bakan Çelik, “Pazartesiden itibaren, kasaplarımıza kilogramı 22,5 lira fiyatla taze karkas sığır eti, yemek ve et sanayicilerine de 20,5 lira fiyatla dondurulmuş karkas sığır eti satışı yapılacak.”demişti.

DANA DEĞİL SIĞIR ETİ


Bu açıklama ile kıymayı 32 liradan alacağının sanan tüketiciler kasaplara gidince kıymanın fiyatının 44 lira olduğunu gördü. Kasaplar açıklamaların eksik yapıldığını ve yanlış anlaşıldığını savunarak “32 lira olması beklenen sığır eti. Sığır eti de dana eti gibi lezzetli değil ve sert. Bu yüzden rağbet görmüyor” diyor.

Görüştüğümüz başka bir kasap ise ette indirimin kalıcı yolunun KDV indiriminden geçtiğini söyledi. Görüştüğümüz başka bir kasap ise ette indirimin kalıcı yolunun KDV indiriminden geçtiğini söyledi.

KDV İNERSE ET FİYATI İNER


Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili Osman Yardımcı devletin ete müdahalesinin doğru olduğunu söylerken KDV indiriminin de yapılmasının ardından et fiyatlarının 5 TL ucuzlayacağını söyledi.