Koç Holding’in 2006’da başlattığı ve her iki yılda bir sosyal kalkınmanın farklı bir alanına odaklanan “Ülkem İçin” projesinin 2015’ten bu yana devam eden “Toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyorum” farkındalık seminerlerinin sonuncusu Çanakkale’de yapıldı. Son iki yıldır Koç Holding Türkiye’yi adım adım dolaşarak başta kendi bayileri olmak üzere “Uzun mesai saatlerine kalamadıkları için yönetici olamaz”, “Elinin hamuruyla erkek işine karışmamalı” gibi yaftalara savaş açtı. “Kadın isterse Aygaz bayisi bile olur” deyip başta kendi içindeki erkek egemensistemi sorguladı, ardından taşın altına elini koyma kararı aldı.

Yasemin CANDEMİR / SÖZCÜ

[old_news_related_template title="Koç Holding'den çok büyük kâr" desc="Koç Holding yılın ilk çeyreğinde net kârını yüzde 118 artırarak 1.1 milyar TL'ye çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/kokok21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/koc-holdingden-cok-buyuk-kar-1841015/"]

EŞİTSİZLİK BÜYÜK ENGEL

Gelinen aşamayı ve son eğitimleri Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl anlattı. “Toplumsal cinsiyet eşitliği, ülkelerin kalkınması ve daha adil toplumların oluşması için önemli unsurlardan biri” diyerek sözlerine başlayan Kızıl, “BM Kalkınma Programı tarafından yayınlanan ‘İnsani Gelişme Raporu’na baktığımızda kadına yönelik ayrımcılığın dünyada en yoğun yaşanan ayrımcılık türü olduğunu görüyoruz. Yaratılan fırsat eşitsizliği kadınların ekonomik bağımsızlık kazanmasında da büyük engel taşıyor. Bu yüzden Koç Topluluğu olarak kadının işgücüne katılımı, istihdamda kalması ve karar alma mekanizmalarında yer alması için çalışıyoruz” dedi.

[old_news_related_template title="Koç ve Sabancı'dan satış kararı" desc="Bazı Koç Ailesi üyeleri Koç Holding A.Ş. paylarının, 107 milyon TL nominal değerli kısmının (%4,22) satışı için Citigroup'u yetkilendirdi. Sabancı Ailesi de 100 milyon dolarlık hisse satışı için Ünlü&Co'yu yetkilendirdi. İki ailenin yapacağı toplam satışın değeri 575 milyon dolar olacak. (Yaklaşık 2 milyar 41 milyon TL)" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/1212ph21hp12hp12hp.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/koc-ailesinden-satis-karari-1868407/"]

“Çözüme tek bir sihirli formülle ulaşmak mümkün değil, bütüncül olarak bakmak gerekir” diyen Oya Ünlü Kızıl, 2017’yi cinsiyet eşitliğini anlama yılı ilan ettiklerini de açıkladı. Tamamen erkeklerin çalıştığı ve güç gerektiren Arçelik LG klima üretim bandında artık kadınların çalışmaya başlaması, Ford Otosan’ın “Bal arıları mühendis oluyor” projesinin başarısı ve Türk Traktör’ün “Filizlerin Mucizeleri” çalışması ile genç kızlarımıza makine bölümünü okumak konusunda motivasyon unsuru haline gelmesi Koç Holding’in sadece seminerlerle değil, kurum olarak topyekun bir “toplumsal cinsiyet eşitliği” savaşında olduğunun da göstergeleri.

[old_news_related_template title="Koç Tata ile ortak oldu" desc="Arçelik A.Ş. Hindistan’ın dev şirketlerinden Tata Grubu bünyesindeki Voltas ve Arçelik A.Ş. arasında, Hindistan’da şirket kurulması için, ortaklık anlaşması imzalandı. Üretilecek ürünler Voltas Beko markası adı altında satılacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/880-215.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/koc-tata-ile-ortak-oldu-1865879/"]

14 BİN KİLOMETRE YOL KATETTİLER

Proje kapsamında Koç Holding, Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, Koç Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi ve UNESCO ile işbirliği yaptı. Eğitimler, 81 ilde, 97 bin Koç çalışanı ve ailelerine verildi. 350 çalışan ve 118 bayii aktif görev alarak 2015’ten bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatmak için 14 bin kilometre yol kat etti.

[old_news_related_template title="Koç'tan 91. yıla Mustafa imzası" desc="Koç topluluğunun 91. kuruluş yıl dönümüne özel olarak hazırlanan ‘Bizden Haberler’ dergisinde, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un, geçen yıl vefat eden merhum Mustafa Koç anısına yaptığı ‘Mustafa’ imzalı çizimler yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/rahmibey.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/koctan-91-yila-mustafa-imzasi-1870723/"]

AYNI İŞTE ÇALIŞAN ERKEKLER DAHA FAZLA ÜCRET ALIYOR

-5.6 milyon kadın hiç okuma-yazma bilmiyor.

-Türkiye’de akademisyenlerin yüzde 40’ı kadın. Çünkü mühendislik eğitimi bile alsa sahanın zor çalışma şartlarından dolayı okulda kalmayı tercih ediyor.

-15-64 yaş arası çalışabilecek 27 milyon kadından 20 milyonu çalışmıyor.

-Çalışan 7.7 milyon kadının 4.6 milyonu ücretli. Yüzde 50’si kayıtdışı çalışıyor.

-Türkiye’de çalışan her 3 kadından biri ücretsiz aile işçisi.

-Aynı işi yapan kişiler arasında erkekler kadınlardan yüzde 20 daha fazla ücret alıyor.

-Kadınların yüzde 68’i ortaokul mezunu bile değil.

-KA-DER verilerine göre Türkiye’deki polislerin yüzde 4’ü kadın, üniversite rektörlerinin yüzde 7’si, yüksek yargının yüzde 14’ü kadın.

-Son 5 yılda eşi ya da ailesi tarafından öldürülen kadın sayısı 1.700.

(Veriler Tüik, Bianet ve Ka-Der’den alınmıştır.)