Hükümet, Zonguldak’taki kömür madenlerinin özelleştirilmesinin önünü açan torba tasarıdaki maddeyi, binlerce maden işçisinin kendilerini madenlere kilitleyip 48 saat protesto gösterisi yapması üzerine gece yarısı önergeyle değiştirdi. Mevcut işçiler şimdilik kurtuldu, ancak bu sefer de diğer maden ocaklarının gizli kapaklı özelleştirilmesinin önü açıldı. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba tasarının Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) işlettiği maden sahalarının özelleştirilmesini düzenleyen maddesi AKP’li vekillerin verdiği önergeyle değiştirildi. İşçilerden ve Zonguldak yöresinden gelen yoğun protestolar üzerine bu maddenin tasarıdan tamamen çıkarılması bekleniyordu. Ancak hükümet, maddeyi iptal etmek yerine sadece TTK işçilerinin halen çalıştığı maden ocaklarını özelleştirme kapsamının dışına çıkardı.

KİRACILARA GÜN DOĞDU

Yeni düzenlemeye göre TTK’nın halen kendisi tarafından ‘doğrudan işletilen’ maden sahaları özelleştirilmeyecek. Ancak kurumun rödovans yöntemiyle özel sektöre kiraladığı maden sahalarının özelleştirilmesinin önü yine açık kaldı. Buna göre başta TTK’nın Zonguldak ve Bartın bölgelerindeki maden sahalarını rödovans yöntemiyle kiralayıp işleten maden şirketleri olmak üzere, TTK’nın açacağı ihalelere katılan tüm şirketler bu maden ocaklarını özelleştirme yoluyla satın alabilecekler.

İŞSİZLİK İTİRAFI

Üstelik TTK ileride yeni kömür rezervleri keşfeder, buralara yeni kömür ocakları açarsa bu ocaklar da özel sektöre devredilebilecek. Hükümet önergenin gerekçesinde, özelleştirmeden vazgeçilerek TTK madenlerinde çalışan işçilerin işsizliğin kıyısından döndüğünü de itiraf etti. Gerekçede TTK’nın doğrudan işlettiği maden ocaklarındaki üretim faaliyetinin aynen devam  edeceği belirtilirken, “Böylece mevcut üretim yapısının korunması ve istihdamın devamı sağlanmış olacaktır” denildi.


TTK’NIN YARISI KURTULDU

Yeni düzenlemeyi eleştiren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TTK’nın sahibi olduğu maden ocaklarının sadece yüzde 52’sini kendisinin işlettiğini, geri kalan yüzde 48’inin ise özel sektöre rödovans yöntemiyle kiralandığını söyledi. Yeni önergeyle TTK’nın maden sahalarının yüzde 48’inin özelleştirilmesinin önünün açıldığını belirten Demirtaş, “TTK’nın işlettiği Amasra, Kozlu, Karadon, Armutcuk ve Üzülmez işletmeleri ile buralarda çalışan 7 bin 500 işçi şimdilik kurtuldu. Ancak bu işletmeler de yeni işçi alınmayarak, üretim düşürülerek kapatılmaya çalışılacak.  TKİ’nin elindeki maden ocaklarının da yüzde 90’ı bu yolla özelleştirilecek” dedi.